Az Európai Unió következő hétéves gazdasági ciklusában tervezett kutatásaikat, együttműködési lehetőségeiket mutathatják be a Debreceni Egyetem partnerei október 27-29 között az alkalmazott tudományok egyetemi hálózatának 2021-es vándorkonferenciáján.

A szerdán kezdődő vándorkonferenciát kétévente rendezik meg, ezúttal a Debreceni Egyetem a házigazda. A járványügyi korlátozások miatt az idei rendezvényt is online formában tartják meg.

- Minden CARPE-konferencián alapvető szempont, hogy az adott időszakban releváns pályázati kérdésekhez kapcsolódjunk, és olyan párbeszédeket folytassunk, melyek során kiderül, hogy kik tudnak együttműködni egy-egy pályázati projekten belül. Most indul a Horizont Europe hétéves pályázati és az európai uniós forrásokhoz kapcsolódó pályázatok kiírása, erre készül a konferencia, de a társadalmi együttműködés, valamint a fenntartható és okosváros tematikán belül a megoldások keresése is központi téma. A résztvevők megvitatják, hogy az adott egyetemek régióiban megtalálható ipari partnerek, a város és a térség közigazgatási rendszere hogyan tud együttműködni, és a kutatásokhoz milyen forrásokat lehet majd találni – mondta el Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a hirek.unideb.hu-nak.

Hozzátette: a modern oktatással kapcsolatos kérdések, a módszertanok, az online térben történő távoktatás, a hallgatókkal való kapcsolattartás, illetve a megfelelő oktatási segédanyagok elkészítésének kérdései is szóba kerülnek a tanácskozás során.

- A Debreceni Egyetem nagyon jó helyzetben van, hiszen az adott térség meghatározó intézményei kapcsolódnak össze a konzorciumban. A tagok a DE személyében olyan egyetemet találtak, ahol a műszaki, az informatikai, a szociális kérdések vizsgálata magas szinten történik. A DE viszonylag könnyen és szervesen tudott integrálódni több területen is a CARPE-ba, több projekt ebben a konzorciumban vált sikeressé a számunkra – hangsúlyozta Csernoch László.

A rektorhelyettes elmondta: az alkalmazott kutatásokat vállalati háttér nélkül nem lehet megvalósítani, ezért a konzorciumban résztvevő mindegyik egyetem szoros partneri hálózattal rendelkezik, bevonják az ipari szereplőket a pályázatokba, kutatásokba és az együttműködési elképzelésekbe.

Az eseményen a résztvevő egyetemek és ipari partnerek képviselői projektjavaslatokat tesznek, többek között az egyészségügy és az informatika összekapcsolása, a betegellátás automatizálása, a járműipari fejlesztések, a tömegközlekedés, a közlekedési morál átalakítása is szóba kerül a vándorkonferencián.

A Debreceni Egyetem 2015-ben csatlakozott a CARPE (Consortium on Applied Research and Professional Education) kutatói konzorciumhoz, melynek olyan finn, spanyol, német, skót, holland, portugál egyetemek is a tagjai, amik az alkalmazott kutatások és az oktatás terén működnek együtt, az adott régió, illetve az unió által megfogalmazott környezetvédelmi, városfejlesztési, műszaki, sportolási kérdésekben nyújtanak be pályázatokat, segítve ezzel a szűkebb régió és az EU fejlődését.

Sajtóiroda - BZ