A klinikai szakdolgozók ünnepe

A prevenció, a diagnosztika és a rehabilitáció újdonságait is megismerhették a résztvevők a VI. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián.

Az innovatív inzulinadagoló eszközök használatától kezdve a hallásterápia új sebészi módszerein át az egészségügyi kommunikáció jelentőségéig az ápolásszakma minden területét érintették a szakemberek augusztus 26-án a Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának hagyományos rendezvényén.

Az intézményben mintegy 1800 egészségügyi szakdolgozó vesz részt a járó- és fekvőbeteg ellátásban, az ápolási munkában. A tanácskozás megnyitóján Édes István professzor, főigazgató tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy októberben már emelt összegű fizetést kapnak a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szakdolgozói.

- A bérfejlesztéshez szükséges pénz megérkezett, így a szeptemberi munka után járó fizetésüket októberben már a megemelt összeggel kapják a gyógyító besorolású szakdolgozóink. Az emelés mértéke az alapbértől függ, átlagosan bruttó 30 ezer Ft-tal kapnak majd többet ápolóink a bérfejlesztés első lépcsőjeként - mondta Édes István főigazgató.

Az egész napos programon öt szekcióban, 34 előadáson osztották meg egymással ismereteiket a szakemberek, a prevenciótól kezdve a diagnosztikán és a terápián keresztül egészen a rehabilitációig.

- Folyamatosan történnek változások az ápolásszakma területén, ezért naprakész, korszerű tudással kell rendelkeznünk, amit jól szolgál a minden évben megrendezett Juhász Zsuzsa Konferencia a Debreceni Egyetemen – emelte ki Kincsesné Szónya Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetének elnöke.

- Ez már a hatodik év, amikor megrendezzük találkozónkat az egykori debreceni főnővérre, Juhász Zsuzsára emlékezve, aki 1958-tól egészen haláláig, 2007-ig a betegellátásnak szentelte életét. A róla elnevezett életműdíjat a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ápolási Bizottságának döntése alapján idén Pocsai Ilona, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika osztályvezető ápolónője veheti át – jelentette be Gál Mária ápolási igazgató.


Pocsai Ilona 1976-ban, közvetlenül érettségi után jelentkezett ápolónőnek, akkor még nem gondolta, hogy ez lesz az egyetlen munkahelye. Most, nyugdíjba vonulásakor már éppen ezt tartja az igazi önmegvalósításnak. Juhász Zsuzsa az elhivatottság mellett ebben is példát mutatott számára, hiszen ő 63 évig volt a debreceni Belgyógyászati Klinika munkatársa.

Sajtóiroda – TH