Kellő önbizalommal a sikerek is könnyebben jönnek

Sikeres és elismert labdarúgók, illetve szakemberek elmélkedtek a magyar foci múltjáról, jelenéről és jövőjéről a DELAB kedd esti díszelőadásán az oDEon Színházban. Abban minden meghívott egyetértett, hogy hazánk legkedveltebb sportága ismét felszálló ágban van, így sikeres szereplést várnak a válogatottól a nyári Európa-bajnokságon.

Folytatódott a Debreceni Egyetem Labdarúgás elmélete és gyakorlata (DELAB) címet viselő kurzusa: a DE Futballünnep rendezvénysorozat díszelőadásán Gelei József olimpiai bajnok kapus, Korhut Mihály, a DVSC egykori, a DEAC jelenlegi hátvédje, Magyar Zoltán, a DE-BJLEK fővédnöke, a Magyar Országgyűlés labdarúgó válogatottjának szövetségi kapitánya, az MLSZ korábbi technikai igazgatója, Tihany Viktor, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság kommunikációs igazgatója, illetve László Csaba, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi másodedzője osztotta meg személyes élményeit és meglátásait a nemzeti tizenegyünkkel kapcsolatban. 

Az est kezdetén Bács Zoltán kancellár köszöntötte a megjelenteket, majd a két moderátor, Ó Nagy Ferenc és Szöllősi György vezetésével kezdetét vette az időutazás. Egy videót játszottak be az 1966-os angliai világbajnokság Magyarország-Brazília mérkőzéséről, melyet 3-1-re a mieink nyertek. Válogatottunk kapuját azon a legendás találkozón Gelei József védte, aki a pódiumra érkezve elmondta: a képkockákat nézve újra megfiatalodott. 

- Csodálatos dolgokban, élményekben lehetett részem, azonban ahhoz, hogy mindezt elérjem, szerencsére is szükség volt. Egyszerű parasztgyerekként, 11 évesen kerültem Budapestre és bizony, kalandos fordulatok is kellettek ahhoz, hogy olimpiai bajnok lehessek. Később, edzőként Ausztráliában, Indiában, Egyiptomban vagy épp Ománban is tevékenykedtem, új impulzusok értek, sokat tanultam. Mesébe illő az egész életem, csak azt tudom tanácsolni a fiataloknak, hogy sportoljanak, mert amit általa kaphatnak, az felbecsülhetetlen – adta meg az alaphangot az estének Gelei József. 

A folytatásban felidézték az 1996-os olimpiát, amelyre – mint kiderült – már kijutni sem volt egyszerű. 

- Egy olimpiára kijutni majdnem lehetetlen, ’96-ban sem sok esélyt adtak nekünk, még a szövetségen belül sem. Emlékszem, mikor ki kellett tölteni egy jelentkezési lapot az olimpiával kapcsolatban a FIFA felé, aki ellenjegyezte, pikírten oda is szúrt, hogy na, kidobunk az ablakon 1500 dollárt. Én ezt elraktároztam, és alkalom adtán fel is használtam a csapat hergelésére. Az olimpiai selejtezős csoportunkat végül magasan nyertük, de akár utolsók is lehettünk volna, ilyen a futball, ez ma még hatványozottabban igaz – emlékezett vissza Magyar Zoltán, aki a válogatott menedzsere volt a ’96-os olimpián. 

Óriási tettet hajtott végre a magyar válogatott azzal, hogy 44 év után, 2016-ban ismét kijutott az Európa-bajnokságra. A szervezők egy rövid videóval elevenítették fel a kontinenstornán szerzett magyar gólokat. 

Közismert, hogy az atlantai ötkarikás játékokon szereplő magyar csapatban öt debreceni kapott helyet, a 2016-os Eb-n, az akkori Lokiból Korhut Mihály jutott szóhoz.

- Bernd Storcknál eleinte nem voltam kerettag, de amikor eldőlt, hogy kijutottunk, bekerültem a bő keretbe. Még korábban a párommal az esküvőnket június 11-re tűztük ki, majd egy megérzés nyomán áttettük május 15-re. Ám kiderült, hogy az edzőtábor ideje egybeesett az esküvőnk módosított dátumával. Mentem a kapitányhoz és jeleztem, hogy esküvőm lenne. Láttam az arcán, hogy nem tetszett neki, de Gulácsi Petinek is akkor volt, őt is elengedte, engem is. Egy szombatra esett a nagy nap, vasárnap már edzésen kellett jelentkeznem. Egy biztos, az esküvő és az Eb is örök emlék marad – elevenítette fel Korhut Mihály.

Tihany Viktor riporter is a helyszínen követhette végig az Eb eseményeit, ő arról mesélt, milyen volt a pálya másik oldaláról átélni az eseményeket. 

Magyarország sorozatban harmadszor harcolta ki a jogot, hogy ott lehessen a kontinensviadalon, így idén nyáron ismét futball-láz várható hazánkban. Az esélyeket illetően a pódiumon helyet foglalók egyetértettek abban, hogy Marco Rossi gárdája szép időszak elé néz. A csoportkörben a házigazda németekkel, a skótokkal és a svájciakkal küzdenek majd meg. László Csaba két együttest is edzett Skóciában, ahol volt az év edzője és menedzsere is, így nem kérdés, jól ismeri az ottani futballt. 

- Azt mondhatom, nehéz lesz ellenük. Odaadóak, erősek, gyorsak, ösztönből futballoznak. Svájcot látom a leggyengébbnek a csoportban, sok nemzetiségből tevődik össze a válogatott, folyamatosan problémák vannak csapaton belül, pont az ellentéte a skótoknak. A német már nem az a válogatott, amelyre emlékezhetünk, de otthon játszanak, az plusz erőt ad, azt hiszem, tovább fognak jutni. Arra tippelek, Svájc fog kiesni – vetítette előre László Csaba, aki szerint egyértelmű, hogy a megfelelő önbizalom óriási pluszt tud adni. 

A magabiztosság minden vendég szerint kulcskérdés lehet. Tihany Viktor úgy véli, az, hogy a válogatott zsinórban a harmadik Eb-n vehet részt, már önmagában hatalmas fegyvertény.

- A 2016-os torna egy nagy kaland volt, igazából senki sem tudta, mire számíthat. Aztán 2021-ben egy bivalyerős csoportba kerültünk, és ott sem vallottunk szégyent, ezúttal pedig csoportelsőként jutottunk ki. Mindez akkora önbecsülést adhat a társaságnak, hogy a játékosok bátran gondolhatnak arra, miért ne juthatnánk tovább – hangsúlyozta a szakember.

A DE Futballünnep rendezvénysorozat kedd esti díszelőadása remek alaphangot adott a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa szerdai nagydöntőinek. 

 


Sajtóközpont - KSzD