Jövőkép informatikus hallgatóknak

A felhőben szolgáltatott szoftverekről, az SAP-oktatás fejlődéséről és az adatvizualizáció piackutatásban betöltött szerepéről is hallhattak előadásokat a 27. Informatikai Szakmai Napokon a DE Informatikai Kar hallgatói. Találkozhattak az intézmény kiemelt vállalati partnereivel, próbainterjúkon vehettek részt és tájékozódhattak a karrierépítési lehetőségekről is.

A DE Informatikai Karának népszerű szakmai rendezvényén összesen huszonöt informatikával foglalkozó vállalat, 14 kiemelt partnercég várta a hallgatókat, akik a legújabb technológiákkal is megismerkedhettek. Az esemény célja, hogy az IK-val együttműködő cégek bemutatkozzanak azoknak a fiataloknak, akik potenciálisan a jövő munkavállalói lehetnek.

Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese szerint a rendezvény példaértékű módon kapcsolja össze a hallgatókat, az egyetemet és a szakmát.

- A műszaki-informatikai felsőoktatás mindhárom lényegi szereplője egyszerre van jelen itt, a hallgatók, a munkáltatók, cégek képviselői, valamint a Debreceni Egyetem, mely egyfajta hidat képez közöttük. Kiváló lehetőség a rendezvény arra, hogy tanuljunk valami újat, és ami a legfontosabb, hogy a cégekkel munka-, illetve gyakornoki lehetőségekről is beszélgethetnek a hallgatók. Nincs hatékonyabb módja az együttműködésnek, mint amikor alkalom nyílik a szakmában tevékenykedő vállalatokkal való közös munkára. Ez jó az egyetemnek, a hallgatóknak és a vállalatoknak is, hiszen a szakmai utánpótlás olyan ismereteket kaphat a rendezvény által is, amelyre célzottan szükség van a munkaerőpiacon – fogalmazott a rektorhelyettes.

Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Kar dékánja kiemelte, hogy a felvételi eljárásban soha nem látott sikereket ért el a kar, ez a szakma jelentősségét és az IK képzéseinek magas színvonalát bizonyítja.

- Több mint kétezerhatszáz hazai hallgató jelentkezett idén hozzánk, a külföldi felvételizők száma is várhatóan húsz-harminc százalékkal nő a tavalyihoz képest. Ennyien még soha nem felvételiztek az IK képzéseire, ami a cégek utánpótlásbázisa szempontjából nagyon jó lehetőséget jelent. A vállalati kapcsolataink dinamikusan fejlődnek, erre tudatosan kiemelt figyelmet fordítunk, így a hagyományos informatikai szakterületek mellett az adattudomány, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia jelenti a kar új fókuszterületeit. A hallgatók jövője szempontjából alapvetően fontos a tudatosság az információk hitelességét illetően, a szakma fejlődését és annak hatását más területekre a fiatalok szó szerint az első sorból nézhetik. Ezért lényeges, hogy megismerjék és használni is tudják a legújabb technológiákat – közölte a kari vezető.

A cégek számára a magasan képzett utánpótlás megtalálása az elsődleges feladat az oktatásban, ezért vesznek részt minden évben a kar szakmai eseményén, az a tehetségek felkutatása szempontjából kiváló lehetőségeket kínál számukra.

- Az a cél, hogy megfelelő számú IT-szakember álljon rendelkezésre a városban. A pezsgő szakmai közéletnek fontos állomása ez az esemény, sok külföldi cég nemzetközi telephelye is megjelenik itt, ami azt mutatja, hogy Debrecen vonzó, minden iparág folyamatosan fejlődik, széleskörű informatikai karrierlehetőség érhető el. A kar rendezvénye kiszélesíti a hallgatók látókörét, az eltérő technológiai kínálat pedig hozzájárul a fiatalok szakmai fejlődéséhez – emelte ki Kujbus Norbert, az TIS Hungary Kft. ügyvezetője.

Az Informatikai Szakmai Napokon két szekcióban összesen negyvenkét előadást tartottak és huszonkét céges standot állítottak a kar épületében. A vállalatok közül többen előadásokkal is készültek, így az érdeklődők megismerhették például a vállalati környezetben és saját használatra elérhető Atlassian megoldásokat, az 5G technológia előnyeit, a 3D orvosi képalkotás technológiai jövőjét, valamint az SAP-oktatás elmúlt évtizedben történt magyarországi fejlődésének eredményeit. 


Az IK kiemelt partnerei az Informatikai Szakmai Napokon:
Alverad, dataExpert, Data Sunrise, Delaware, Deutsche Telekom IT Solutions, Dynamic Solutions, Epam, DE GE HealthCare, IH Információs Hivatal, Lupus Consulting, Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, NI Hungary, Nokia, TCS Tata Consultancy Services 

Sajtóközpont - BZ