Iraki delegáció az egyetemen

A Debreceni Egyetemen tanuló iraki hallgatók számának növeléséről, valamint kutatásfejlesztési együttműködési lehetőségekről tárgyalt Irak magyarországi nagykövete Szilvássy Zoltán rektorral. Ali Hadi Hameed Al-Bayati a látogatás keretében az egyetemen tanuló iraki hallgatókkal is találkozott.

A harmadik éve Magyarországon szolgáló iraki nagykövet első alkalommal látogatott a Debreceni Egyetemre, ahol érkezésekor külföldi hallgatókkal készített közös fotót.

Az itt tanuló iraki hallgatókról a Szilvássy Zoltán rektorral folytatott megbeszélésén is szó esett. Ali Hadi Hameed Al-Bayati elismerően nyilatkozott a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramól, amely fontos szerepet játszik abban, hogy jelenleg 109 iraki fiatal tanul a Debreceni Egyetemen. A találkozó során egyeztettek a további mobilitási módokról, amelyek keretében újabb lehetőségek nyílhatnak meg az arab ország hallgatói előtt, akik Debrecenben szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Az oktatási, kutatási területek mellett a nagykövet élénken érdeklődött az egyetem gazdaságfejlesztési törekvései és az intézmény körül kialakított egyedülálló klaszterrendszer iránt is, szóba kerültek az egyetem egészségipari kutatásfejlesztési projektjei, illetve az ezek eredményeként kifejlesztett hatóanyagok, gyógyászati készítmények, piaci termékek.

Szilvássy Zoltán rektor eredményesnek ítélte a megbeszélést, amely nyomán megvizsgálják a további együttműködési lehetőségeket.
 

- A Debreceni Egyetem szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszere dinamikusan fejlődik: Kína, India és Közép-Ázsia országai mellett az arab világgal is egyre szélesebb távlatok nyílnak meg. Ezt példázza, hogy az Egyesült Arab Emirátusok után most Irak nagykövete is ellátogatott hozzánk – értékelt Szilvássy Zoltán a hirek.unideb.hu portálnak.

Az intézményvezető kiemelte: megállapodtak Ali Hadi Hameed Al-Bayatival, hogy egyeztetnek a hallgatók, oktatók és kutatók cseréjének bővítéséről, valamint szándékukban áll az oktatás mellett a kutatásfejlesztésre is kiterjeszteni az együttműködést.
 

Sajtóközpont