Szakmai együttműködés a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiával

A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába (SET) látogatott Kovács Katalin háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó. A kiváló sportoló és munkatársai a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia leendő egészségügyi központjához gyűjtöttek szakmai tapasztalatokat a SET-ben.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia 2020 decembere óta működik Sukorón, a teljes sportkomplexum átadása pedig 2024 nyarán várható. A sportolónő új rendszereken nyugvó, világviszonylatban is egyedülálló sportakadémiát álmodott meg, amely hosszú távon kiemelkedő utánpótlásműhelye lehet Magyarország legsikeresebb olimpiai sportágának, a kajak-kenunak.

Az akadémia szakmai munkáját egy, a SET-hez hasonló modellben kialakított sportdiagnosztikai és rehabilitációs centrummal szeretnék támogatni, ezért a napokban látogatást tett a Nagyerdei Stadionban található létesítményben az akadémia névadója, kuratóriumi elnöke, Kovács Katalin, valamint Betlenfalvi István sportszakmai igazgató, Pauman Dániel Módszertani Központ operatív vezető és Szabó András László sporttudományos csoportvezető.

A delegációt Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja és Szántó Sándor, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ orvosigazgatója, a DE Sportorvosi Tanszékének vezetője fogadta.

- Azért jöttek el, hogy megnézzék a mi működésünket, amiről azt gondolom, hogy Magyarországon komplexitásában egyedülálló. Az akadémia vezetői is hasonló modellt szeretnének kialakítani. Körbejártuk a központot, ismertettem az itt folyó oktatási-kutatási, prevenciós és terápiás tevékenységeket, bemutattam a diagnosztikus, fejlesztő eszközöket – összegezte a szakmai megbeszélést Szántó Sándor.

Az orvosigazgató hozzátette: egy hosszútávú együttműködés alapjait teremtették meg, hiszen a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia szakemberei a jövőben a SET-ben megszerzett ismereteikkel is hozzájárulnának saját sportdiagnosztikai és rehabilitációs centrumuk sikeres működtetéséhez.

Sajtóközpont- PKZs