Szakkollégisták tudományos tanácskozása

Őszi Tudományos Hallgatói Konferenciát tartott a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma pénteken. A debreceni szakkollégisták mellett több más egyetemről is érkeztek hallgatók a DAB Székházba, ahol hét szekcióban, 65 előadáson mutatták be kutatási eredményeiket.

A Hatvani István Szakkollégium célja, hogy hallgatói az általuk választott témákban szaktanári segítséggel a tananyagnál alaposabban elmélyüljenek, egyúttal felkészüljenek az eredményes tudományos kutatómunkára. Az intézmény őszi tanácskozásán hét szekcióban (magyar nyelv- és irodalomtudományi, néprajztudományi, történettudományi, természettudományi szekció, társadalomtudományi, közgazdaságtudományi és vállalkozásfejlesztési, angol irodalomtudományi) 65 előadást tartottak.

Pintér Ákos, a Hatvani István Szakkollégium igazgatója köszöntő beszédében hangsúlyozta: a hallgatók és a mentorok elkötelezett munkájának hála a Hatvani István Szakkollégium az utóbbi években megkerülhetetlen tényezővé vált a Debreceni Egyetemen.

- A szakkollégiumi rendszer kiválóan terelgeti a tehetségeket, ennek is köszönhetően idén tizenegy hatvanis hallgató OTDK-helyezett lett, hárman Pro Scientia Aranyérmet vehettek át, tizenketten pedig Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban részesültek – tájékoztatott Pintér Ákos, hozzátette: a munkának hála nemzetközi kapcsolataik is egyre erősödnek.

Ezt támasztotta alá Berecz Gábor, a Hatvani István Szakkollégium Hallgatói Önkormányzat elnöke is, aki kiemelte: a nyitottság jegyében idén úgy döntöttek, hogy a konferenciát kibővítik a határon túli intézmények felé is.

- Minden félévben a legjobban várt alkalom a szakkollégiumi események sorában ez a konferencia. Igaz ez még úgy is, hogy ebben a szemeszterben, névadónkra emlékezve, Hatvani-hetet rendeztünk. A programok azt a célt is szolgálják, hogy a szakkollégium tagjai a világra nyitott, a közösségért tenni igyekvő fiatalokként hagyják el az intézményt. E nyitottság jegyében döntöttünk úgy, hogy a rendezvényünket kiterjesztjük, a határon innen és túlra is küldtünk meghívókat. Kellemes fejfájást okozott a jelentkezők száma, hiszen 65 előadást fogadtunk be. Nem csak a tudományos prezentációk mennyisége nagy, hanem az a skála is igen széles, amelyet ezek lefednek. A hallgatók hét szekcióban mutatják be kutatásaikat – hívta fel a figyelmet HÖK-elnök.

A megnyitót ünnepélyes pillanatok zárták: Pintér Ákos elismerő oklevelet és pénzjutalmat adott át az OTDK-n helyezést elért hatvanis diákoknak.

 

A helyezettek listája:

OTDK I. helyezett hallgatók

Andrékó Tamás Dániel (Humán Tudományi szekció, 19. század-20. század első fele egyetemes történelem tagozat)
Benedek Máté Benjámin (Kémia és Vegyipari szekció, Kolloid és makromolekuláris kémia tagozat)
Berecz Gábor (Humán Tudományi szekció, Ókortudomány-Klasszika-filológia tagozat)
Nagy Bertalan (Humán Tudományi szekció, Két világháború közti magyar történelem és a II. világháború tagozat)
Timár Csenge Mária (Humán Tudományi szekció, Középkori és kora újkori egyetemes történelem tagozat)

OTDK II. helyezett hallgatók

Jedlóczki Ivett (Kémia és Vegyipari szekció, Szerves kémia II. tagozat)
Törzsök Réka (Humán Tudományi szekció, Angol irodalom I. tagozat)
Varga Imre Solt (Had- és Rendészettudományi szekció, Hadtörténelem II. tagozat)

OTDK III. helyezett hallgatók

Ecsédi István Bertold (Kémia és Vegyipari szekció, Anyagtudomány tagozat)
Lengyel Ádám (Társadalomtudományi szekció, Nemzetközi tanulmány IV. tagozat)
Papp Hunor (Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományì szekció, Nevelésszociológia III.)

 

Sajtóközpont - KSzD