A részecskefizika kulisszatitkai

Hatvan, a fizika iránt érdeklődő középiskolás diák ismerkedett a CERN kutatásival és a részecskefizikai alapjaival az idei Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely során a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében.

Több mint tízezer fiatal jelentkezett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, azaz a CERN idei, 14. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhelyére (International Masterclasses). A Debreceni Egyetem Fizikai Intézete több mint egy évtizede állandó résztvevője a nemzetközi programnak, az intézmény a magyar egyetemek közül elsőként csatlakozott a CERN kutatásaihoz. Az idei rendezvényen 60 középiskolást avattak be a részecskefizika titkaiba.

A február 22-ei programon a diákok elsőként az iskolai tananyagban ritkán előforduló fogalmakat és jelenségeket, illetve a CERN kutatási ágait ismerték meg Somogyi Gábor előadásából az ATOMKI Nagyelőadójában. Király Beáta az ATOMKI bejárását követően bemutatta azokat a berendezéseket, melyeket a CERN-hez kapcsolódó kutatási témáknál használnak a szakemberek. Délután a Fizika Intézet Dede Miklós számítógépes termében Ujvári Balázs vezetésével a CERN által előkészített adatokban különböző részecskék nyomait keresték a fiatalok. Végül videókonferencián egyeztettek az eredményekről a nemzetközi program más résztvevőivel, 3 másik ország egyetemével, kutatóintézetével, illetve a CERN szakembereivel.

Több diák nemcsak erre az alkalomra látogatott el a Fizikai Intézetbe, hanem állandó résztvevője annak a szakkörnek, ahol CERN-indíttatású, de a középiskolai tudásszintnek megfelelő projektekben vehetnek részt a fiatalok. A tehetséggondozó program másfél hónapig tart.

- Az elsődleges cél a természettudományos és műszaki gondolkodás és képzés népszerűsítése a diákok körében. Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy a fiatalok a tanulmányaik elejétől kezdve élvonalbeli kutatásban tudjanak részt venni, mert ekkor várható, hogy a hasonló kutatásokat egyetemistaként is folytatják. Jelenleg több mint 10 hallgató kezdett el a CERN kutatásaihoz kapcsolódó TDK-kutatást, illetve szakdolgozatot az egyetem Fizika Intézetének falai közt – tájékoztatott Trócsányi Zoltán egyetemi tanár, a Kísérleti Fizikai Tanszék vezetője.

Sajtóiroda - TPL