Pótfelvételi: iDE érdemes jelentkezni

Elindult a pótfelvételi eljárás, a Debreceni Egyetemen az önköltséges képzések mellett állami ösztöndíjas képzésben 43 alapképzési vagy osztatlan szakra lehet jelentkezni augusztus 5-ig. Újdonság, hogy az idei pótfelvételin olyan szakok is elérhetők, amelyeket az általános felvételi során nem hirdetett az intézmény.

Még mindig van esélyük bekerülni a Debreceni Egyetem valamely képzésére azoknak, akiket nem vettek fel az általános felvételi eljárásban sehova vagy nem adták be a jelentkezésüket egyik intézménybe sem.

Akárcsak az utóbbi években, ezúttal sem kizárólag önköltséges, hanem állami ösztöndíjas képzésekre is lehet jelentkezni. 2022-ben összesen hat képzési terület (agrár, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, természettudomány) 43 alapképzési vagy osztatlan szakja közül választhatnak állami ösztöndíjas formában a Debreceni Egyetemre pótfelvételizők.

A jelentkezők csak egy felsőoktatási intézményt és egy szakot jelölhetnek meg. Ha a pótfelvételi sikertelen, akkor még van lehetőség jogorvoslatra, ám a tapasztalatok alapján csak kevés felvételiző kerül be ezt követően a megjelölt egyetem valamely képzésére. A tapasztalatok szerint a pótfelvételi eljárás során 300-400 elsőssel bővülhet a Debreceni Egyetem hallgatói létszáma.

Az idei pótfelvételin újdonság, hogy két új szakkal bővíti képzési portfólióját a DE a Szolnok Campuson: szociális munka alapképzésre és szakvédőnő mesterképzésre is lehet jelentkezni. Ezeket a képzéseket az általános felvételi eljárás meghirdetése után vette nyilvántartásba az új képzési helyen az Oktatási Hivatal, így a pótfelvételin érhetők el először.

Jelentkezni csak az E-felvételiben lehet. A jelentkezési űrlapokat a kitöltéssel egyidőben, a határidőig hitelesíteni kell, valamint szintén eddig kell feltölteni a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges dokumentumokat is.

A pótfelvételi eljárásban augusztus 5-ig, péntekig lehet jelentkezni, a ponthatárokat várhatóan augusztus 24-én hirdetik ki. A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 21-én meghatározott ponthatárnál, ha a szakot az általános eljárásban is meghirdették.

A sikeres felvételiről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően a felsőoktatási intézményüktől kapják meg a jelentkezők, augusztus végéig.

Sajtóközpont - BZ