Nagyköveti látogatás – a partnerség jegyében

A Debreceni Egyetem és kínai vállalatok, illetve felsőoktatási intézmények közötti újabb együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Kínai Népköztársaság új budapesti nagykövete, Gong Tao Szilvássy Zoltán rektorral. A diplomata és munkatársai az egyetemen tanuló kínai hallgatókkal is találkoztak.

A Debreceni Egyetem sokrétű kapcsolatrendszert ápol Kínával, stratégiai fontosságú kínai partnerekkel, egyetemekkel és vállalatokkal működik együtt. 

- A négy éve megnyitott Konfuciusz Intézet révén a kínai kultúra, nyelv, történelem és filozófia egyik fellegvára is itt működik egyetemünkön, most pedig szélesítjük az intézet tevékenységi körét tudományos, innovációs és iparfejlesztési projektek támogatására, továbbá terveink között szerepel a kínai hagyományos orvoslás minél alaposabb megismerése és gyógykészítményeinek vizsgálata – ismertette Szilvássy Zoltán a Kínai Nagykövetség delegációjával folytatott megbeszélésen.

- Biztos vagyok abban, hogy a Debreceni Egyetem több szempontból is hozzá tud járulni a régióba érkező kínai vállalatok beilleszkedéséhez és sikeres működéséhez, magasan képzett munkaerővel vagy éppen egészségügyi ellátással. Az intézmény komplexitása, történelmi múltja, nyitott szellemisége elismerésre méltó, mint ahogy a nemzetközi hallgatók kimagasló száma is. Magyarországon a Debreceni Egyetemen tanul a legtöbb kínai hallgató, több mint négyszázan – emelte ki Gong Tao nagykövet.

A tárgyalófelek egyeztettek a kétoldalú akadémiai és ipari kapcsolatok bővítési lehetőségeiről, további hallgatói csereprogramok és stratégiai fontosságú kutatás-fejlesztési projektek indításáról. A nagykövet úgy fogalmazott: az agrártudomány, a mérnöki tudományok, valamint a gyógyszeripar területén számos kiaknázatlan lehetőséget lát. 


A nagykövet és munkatársai a megbeszélést követően találkoztak a Debreceni Egyetemen tanuló kínai hallgatókkal, valamint a Konfuciusz Intézet vezetőivel és diákjaival, akik színvonalas kulturális műsorral készültek a delegáció fogadására.Sajtóközpont – TH