Múlt, jelen és jövő a radarfejlesztésben

A radar története címmel Balajti István, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék egyetemi docense tart előadást a Science Caféban március 1-én, szerdán 17 órától a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltban (Debrecen, Csapó u. 30.).

Az intézmény Tudományos Igazgatósága által szervezett ismeretterjesztő sorozat következő előadása – többek között – olyan kérdésekre keresi és adja meg a választ, hogy mi az elektromágneses spektrum és mi köze van a szinusz hullámhoz, a fénysebességhez és a vektorokhoz? Mire szolgálnak érzékszerveink? Mi az érzékelés és észlelés közötti kapcsolat? Hogyan lát, tájékozódik a denevér és a delfin? Mit kell tudni az autóradarokról, az iparban, az orvostudományban, a rádióasztronómiában használt szenzorokról, köztük a James Webb űrteleszkópról?

- Előadásom arra is kitér majd, hogy vannak-e magyar sikerek a radarfejlesztésekben, és szó lesz arról is, mitől lesz intelligens egy mérnökök által épített rendszer, illetve hogy az egyetem Műszaki Karán hogyan valósul meg az „Agykarbantartás”, a „Nobel sörök” és a „Buli” oktatási módszer – árulta el a hirek.unideb.hu portálnak Balajti István.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék egyetemi docense kiemelte: az érdeklődők betekintést nyernek napjaink és a közeljövő interferometrikus-, holográfikus és a kvázi-monostatikus radar mérési eljárások, state-of-the-art érzékelési módszerekkel kapcsolatos legfontosabb alkalmazások, kutatás és fejlesztési irányok helyzetébe is.

Balajti István villamosmérnök (MSC), kandidátusi fokozatát (CSc /PhD) radar digitális jelfeldolgozásából, míg habilitációját a légicélok útvonalképzési sajátosságai területén védte meg. Gyakorlati tapasztalatait a Budapest légterét biztosító radar- és vezetési rendszer telepítése, üzemeltetése során szerezte. A Haditechnikai Intézetben katonai radar és rádióelektronikai ellenőrző, valamint vezetési rendszerek fejlesztésével bővítette szakirányú tapasztalatait. Hasonló témakörökben Magyarország NATO csatlakozással kapcsolatos feladatok szakreferense. Majd 20 éven keresztül a NATO Beszerzési és Ellátási Ügynökségnél (NAMSA/NSPA) Luxemburgban a Légvédelmi Program Osztályon dolgozott. A radarrendszerek élettartam ciklus kiszolgálásának és in-situ méréseinek szakértőjeként gyarapította tudását. 1995 óta vesz részt a radarrendszerekkel kapcsolatos nemzetközi tudományos életben. Jelenleg a Debreceni Egyetemen a jövő mérnökeinek szakmai fejlődését segíti.

A Science Café programjairól, újdonságairól a rendezvény új Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/sciencecafedebrecen linken is tájékozódhatnak.

Sajtóközpont – BZs