Most érdemes felkészülni a szabadtéri sportolásra

Közeleg a tavasz és ezzel együtt a különböző kültéri, szabadidős tevékenységek is egyre dominánsabbak lesznek. A téli, inaktívabb életmód után célzott gyógytornával, a különböző izmok munkájának összehangolásával kell felkészíteni testünket a sportolásra. A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában (SET) szakemberek segítségével végezhetők el ezek a feladatok.

Az emberi test egyik legfontosabb tulajdonsága a harmónia, amely a mozgató rendszerre is jellemző – véli Némethné Gyurcsik Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sportorvosi Tanszék adjunktusa, a SET Központ vezető gyógytornásza.

- A mindennapi teendők, a rohanó életmód és az azzal járó stressz, valamint a hosszan tartó, akár munkavégzésből adódó ülés vagy egyoldalú terhelés egyensúlyzavart eredményez az izmokban. Az egyensúlyzavar következtében kialakuló, kezdeti tünetként megjelenő diszkomfort érzetet felválthatja az időszakos, majd állandó fájdalom a gerinc területén vagy regionálisan az ízületekben – mondja a szakember.

Némethné Gyurcsik Zsuzsanna hozzáteszi: a célzott gyógytornának köszönhetően megelőzhetők a sérülések és a nemkívánatos ízületi vagy izomfájdalmak.

- A mozgató rendszeri harmóniát a mély és felületes izmok összehangolt működése határozza meg, amely különböző testhelyzetekben és stabil/instabil felületen, valamint eszközökkel végzett torna során kialakítható és automatizálható. A funkcionális gyakorlatok segítenek megteremteni az izmok közötti együttműködést, csökkentik a már kialakult fájdalmat, valamint megelőzik azt. Szemben más edzésprogramokkal nemcsak az egyes testrészek megmozgatása a cél, hanem a teljes test - törzs és végtagok - összehangolt aktivitása – részletezte a SET vezető gyógytornásza.

A szakember szerint fontos megtanulni és tudatosan aktiválni a különböző izomcsoportokat a mindennapi és sportmozgások mozgáskombinációi során, hogy a mozdulatok gazdaságos izomműködéssel és sérülésmentesen történjenek. A funkcionális gyakorlatok magukban foglalják a nyújthatóság, a mobilitás, az izomerő, az állóképesség, az egyensúly és a koordináció javítását is. A saját testsúlyos gyakorlat, az instabil felszínen végzett mozgás aktiválja a mély izmokat.

A funkcionális mozgás minden életkorban hatékony. Gyerekek esetében automatizálja a helyes testtartást biztosító izmok aktivitását és jó alapot ad a sportmozgások statikus és dinamikus stabilitásához. Felnőttkorban a már meglévő izomegyensúly-megbomlást korrigálja és segít újraépíteni a helyes mozgásmintákat, ezáltal csökkenti a mozgatórendszer elemeinek terhelését. Idősebb korban a mozgás az egészséges életmód részeként csökkenti az életkorral járó limitációkat, javítja és fenntartja a jó egyensúly és koordinációs képességeket is.

A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában 5-10 fős gyógytorna csoportokkal dolgoznak a szakemberek. További információk és jelentkezés a SET honlapján.

Sajtóközpont – PKZs