Megjelent a DEja vu téli száma

Modellváltás, jubileum, hazai és külföldi tehetségek a hallgatók között, sport, egyetemtörténet, kultúra és kikapcsolódás – mindezekről bővebben számol be a legfrissebb, most megjelent DEja vu, a Debreceni Egyetem alumni magazinja.

A hazai felsőoktatásban példa nélküli béremelés, bővülő infrastrukturális és kutatás-fejlesztési lehetőségek, új impulzusok az egyetemi közösségnek – augusztus elsejétől új fenntartója van a Debreceni Egyetemnek. A változásokról Kossa Györggyel, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnökével készült interjúban olvashatók részletek.

A lap beszámol a Debreceni Egyetem 50 éves jubileumát ünneplő Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán zajló munkáról. A cikk az 1971-ben alapított intézmény történetének legmeghatározóbb pillanatait eleveníti fel, fél évszázad távlatából.

Villámgyorsan beírta magát a Debreceni Egyetem hagyományai közé a 2016-ban elindított yoUDay. Az országosan egyedülálló tanévnyitó stadionshow ma már a debreceni egyetemi élet elidegeníthetetlen része, várva várt szeptemberi eseménye. Az elmúlt öt év rendezvényeinek legemlékezetesebb pillanatait idézi fel a Bács Zoltán kancellárral készült beszélgetés.

A debreceni felsőoktatás sikeres működése a kezdetek óta elképzelhetetlen legodaadóbb dolgozói nélkül. Közülük sokan a háttérben, szinte észrevétlenül végzik a nyilvánosság számára olykor láthatatlan, ámde nélkülözhetetlen munkájukat. Medvés Valéria, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika főnővére mintegy 40 esztendeje tartozik az intézmény kötelékéhez. Ez idő alatt nemcsak a betegek gyógyításában, hanem a fiatalok elméleti és gyakorlati képzésében is jelentős szerepet vállalt.

A „Nemzetközi egyetem” rovatban ezúttal Iván Alejandro González Andazola mutatkozik be az olvasóknak. A fiatal mexikói ornitológus a közelmúltban munkája elismeréseként megkapta a hallgatóknak járó legmagasabb kitüntetést, a TTK Emlékérmet is. 

A lapban megismerhetünk egy ifjú zenei tehetséget, aki 17 évesen már az egyetem kötelékében fejleszti zongoratudását. A „Generációk” rovatban ezúttal a Rutkovszky-család mindennapjaiba kaphat betekintést az olvasó, a „Kincsek az egyetemen” sorozat pedig két új fejezettel gyarapítja az egyetem története után érdeklődők ismereteit, akik betekintést nyerhetnek a Főépület pincéjének rejtelmeibe, valamint virtuális sétát tehetnek az Agrármúzeumban is.

Természetesen most sem marad el a tartalomból a sport, annál inkább mivel a Debreceni Egyetemet öt jelenlegi és egy korábbi hallgatója is képviselte a XXXII. Tokiói Nyári Olimpiai Játékokon.

A DEja vu legfrissebb száma ide kattintva olvasható.

Sajtóiroda – BZs