Megemlékezés és díjátadó a DEENK-ben

Emlékülést szervezett Csűry István születésének 100. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK). A december 2-i eseményen előadásokkal egybekötött kerekasztal-beszélgetésen emlékeztek meg a könyvtár egykori főigazgatójáról.

Az egyetem Főépületében található Sziget közösségi térben rendezett emlékülésen előadást tartott Bényei Miklós nyugalmazott címzetes egyetemi tanár, a megyei könyvtár korábbi igazgatóhelyettese, beszédet mondott Virágos Márta, az egyetemi könyvtár korábbi főigazgatója, valamint Petró Leonárd, a DEENK Közönségkapcsolati főigazgató-helyettese. 

A kerekasztal beszélgetésen pedig egykori kollégái idézték fel Csűry Istvánhoz fűződő emlékeiket.

Csűry István az Egyetemi Könyvtár korábbi főigazgatója, a Szocialista Kultúráért kitüntetés, a Szabó Ervin-emlékérem és a Munka Érdemrend ezüst fokozatának tulajdonosa. A II. világháború miatt tanulmányait 1945-ben a Debreceni Egyetem magyar-német szakán fejezte be. 1946-ban bölcsészdoktorátust szerzett. 1945–1980 között a debreceni egyetemi könyvtárban dolgozott: önkéntes gyakornok (1945), könyvtári asszisztens (1946), osztályvezető (1950), 1947–1949 között Kondor Imre helyettes megbízott könyvtárigazgatója, 1956-tól igazgató, 1977-től pedig főigazgató volt. 1958–1979 között a Könyv és Könyvtár című évkönyv szerkesztője volt. 1972–1975 között a magyarországi egyetemi könyvtárak szakfelügyelője volt. 

Nevéhez köthető az egyetemi könyvtár korszerűsítése, az intézmény több könyvtárának hálózatba szervezése és közös működtetése, foglalása és együttes működtetése, a kiszolgáló információs tevékenység kiterjesztése, valamint városi és regionális könyvtárközi-bibliográfiai együttműködés kiépítése. 

Az eseményen adták át a Csűry István Emlékérmet, amelyet - posztumusz - Koltay Klára, a DEENK egykori főigazgató-helyettese nevében lánya vehetett át. Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója pedig az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárért Emlékérem elismerésben részesült.

A DEENK vezetői kollégiuma egykori könyvtári főigazgatója emlékének ápolására 2003-ban alapította meg a Csűry István Emlékérmet, amely a könyvtártudomány területén és a gyakorlati könyvtári munkában több éven át nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerésére adományozható.

Az Egyetemi és Nemzeti Könyvtárért Emlékérem az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár érdekében kifejtett támogatást ismeri el.

A díjakat Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója adta át.  

Sajtóiroda – BZs