Matematikus csúcstalálkozó Hajdúszoboszlón

A függvényegyenletek és egyenlőtlenségek elméletének vezető matematikusai tanácskoztak a Debreceni Egyetem Matematikai Intézetének Analízis Tanszéke által rendezett 59. International Symposium on Functional Equations elnevezésű nemzetközi konferencián. A hajdúszoboszlói szakmai eseményre a világ minden pontjáról érkeztek szakemberek.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézetének Analízis Tanszéke június 18. és 25. között Hajdúszoboszlón rendezte meg a Debrecen University Symposium konferenciasorozat soron következő szakmai konferenciáját, a függvényegyenletek és egyenlőtlenségek elméletének legnagyobb presztízsű szakmai fórumát.

A Nemzetközi Függvényegyenletek Szimpóziumot (ISFE) 1962 óta eddig csak háromszor (1964, 2020 és 2021) kellett elhalasztani, a DE Analízis Tanszéke idén hatodik alkalommal volt házigazdája a nemzetközi szinten is komoly szakmai érdeklődés mellett tartott sorozatnak.

- A tavalyihoz képest jóval többen vettek részt az eseményen, köztük nagyon sok fiatal, akiknek óriási szakmai lehetőséget jelentett a megjelenés. Elsősorban nekik köszönhetően több új kutatási iránnyal lehetett találkozni a szimpóziumon, ez is mutatja, hogy a témakör nem szűkül be, folyamatosan új módszereket dolgoznak ki a szakértők. Ezekből a Debreceni Egyetem is nagyon sokat profitálhat, ugyanis a témában megfogalmazott innovatív ötletekkel érdemes foglalkozni a jövőben. Rendkívül fontos volt a tanszékünknek, hogy kiemelje azt, hogy milyen magas színvonalú kutatómunka folyik a DE-n, ezeket is be tudtuk mutatni a szimpóziumon - mondta el a hirek.unideb.hu-nak Gselmann Eszter, a Természettudományi és Technológiai Kar Matematikai Intézetének egyetemi docense.

A konferenciasorozat munkáját egy nemzetközi kutatókból álló, héttagú tudományos bizottsága koordinálta, mely a terület vezető szakembereit hívta meg a szimpóziumra. Ennek a tudományos bizottságnak a munkáját segíti a Debreceni Egyetem részéről Páles Zsolt, a Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola vezetője és Székelyhidi László nyugalmazott egyetemi tanár is, Daróczy Zoltán professor emeritus pedig tiszteletbeli tagja a testületnek. A rendezvényen a DE Matematikai Intézet Analízis Tanszéke mellett az Informatikai Kar szakemberei is jelen voltak.

A szakmai fórumra a magyarországi szakemberek mellett huszonhárom országból érkeztek matematikusok, így például Ausztriából, Egyiptomból, Japánból, Kínából, Lengyelországból, Olaszországból, Portugáliából és Romániából. A konferenciáról készült jelentések a függvényegyenletek elméletének vezető nemzetközi folyóiratában, az Aequationes Mathematicae-ben jelennek meg.

Sajtóközpont - BZ