Idén a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara szervezi április 12 és 15 között online formában a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Állam- és Jogtudományi Szekcióját. A résztvevők száma a zsűritagokkal, az opponensekkel, érdeklődőkkel együtt meghaladja az ezer főt.

Magyarországi és határainkon túli felsőoktatási intézményekben évente több ezer fiatal vesz részt úgynevezett tudományos diákköri tevékenységben, vagyis kutatómunkát végez, hogy aztán annak eredményeit az intézményi, vagy kari TDK-konferencián is bemutassa. Ezeken a konferenciákon a legjobbak szereznek jogosultságot az OTDK-ra, ahol a különböző intézményekből jövő, hasonló területen kutató fiatalok megismerik egymás eredményeit, valamint visszajelzést kapnak a szakma legjobbjaitól és egymástól.

- Az immár hét évtizedes múltra visszatekintő, kétévenként az ország más és más egyetemi városában tartott, 16 tudományterületi szekcióban elérhető OTDK az ország legnagyobb tudományos hallgatói seregszemléje. Ennek Állam- és Jogtudományi Szekciójában a jogtudomány és a gyakorlati jogalkalmazás területeiről írott színvonalas tanulmányokkal lehet versenyezni – ismertette Szikora Veronika, a szekció ügyvezető elnöke, az idei rendező Debreceni Egyetem (DE) Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK) dékánja.

A kari vezető kifejtette: az ezúttal online esemény a legkiemelkedőbb diákok teljesítményének megismerésére mellett, a képzőhelyek, az oktatók, a kutatók és a munkaerőpiaci szereplők virtuális találkozására, akár a szakmai utánpótlást biztosító jelöltek kiválogatására is lehetőséget biztosít.

- A konferencia keretében most az ország nyolc jogi karáról, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, határainkon túlról és egy középiskolából lesznek versenyzők, összesen 270 dolgozatot mutatnak be a hallgatók. A DE ÁJK 30 dolgozatot nevezett be. A 29 tagozati stáb munkájában a kar 30 kollégája is részt vesz, a bírálatokban 26 opponenssel képviseltetik magukat – közölte Szikora Veronika.

Balogh Judit, az Országos Tudományos Diákköri Tanács Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottságának elnöke, a DE ÁJK egyetemi docense hozzátette: minden OTDK-n vannak kiemelt témakörök.

- Idén ezek – egyebek mellett – a szellemi alkotások jogvédelme, a telekommunikációs eszközök felhasználása a gyakorlati jogalkalmazásban és a mesterséges intelligencia jogi megközelítése. Szintén kiemelt a közigazgatási jog fejlesztése, a büntetőjog, a polgári jog, az alkotmányjogi aspektusok, a jogtörténet, illetve a jog- és állambölcselet - sorolta.

A tervek szerint a legkiválóbb dolgozatok szerzői szeptember elején egy konferencia keretében személyesen is bemutathatják majd prezentációjukat Debrecenben.

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának honlapja ide kattinva érhető el. Az esemény hivatalos Facebook oldalára innen is el lehet jutni. Az Instagram profil: #otdk2021law

Az eredményhirdetés április 15-én, (csütörtökön) 14 órától kezdődik, mely ezen a címen lesz követhető.


Sajtóiroda - OCs