Idén először nyitott ki a Professzori Teaház

Legfrissebb kutatási eredményeit mutatta be a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának és Gyógyszerésztudományi Karának egy-egy tehetséges PhD-hallgatója az intézmény professzorai előtt. A DE-t fenntartó alapítvány által indított Professzori Teaház idei első rendezvényén Kossa György kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem már a legjobb Közép-Európai Egyetemek közé tartozik.

A Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében méltatta azokat az egyetemi szakembereket, akik a közelmúltban elismerésben részesültek.

Közülük Bács Zoltán kancellárt, aki a magyar oktatás és köznevelés kategóriábanvármegyei Prima-díjat vehetett át, Szabó Attila Pétert, a DE Szolnok Campus igazgatóját, aki a Szolnok Megyei Jogú Város közgyűlése által alapított Laki Kálmán-díj kitüntetésben részesült. Kiemelte a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencián Mestertanár Aranyéremmel díjazott professzorokat, Bárány Attilát, a Bölcsészettudományi Kar Koraújkori Magyar Történeti és Segédtudományi Tanszék vezetőjét, Bodnár Ildikót, a Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszékének főiskolai tanárát, Szakály Zoltánt, a Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet egyetemi tanárát, valamint Tircsó Gyulát, a Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Kémiai Tanszék egyetemi tanárát.  Elismerően szólt továbbá az Országos Tudományos Diákköri Tanács Máriás Antal Emlékérem kitüntetésével jutalmazott Erdődi Ferenc professor emeritus-ról, Gál Zoltánról, a DE Szuperszámítógép Központjának vezetőjéről, aki a Neumann Társaság és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet Kalmár-díját kapta meg, valamint Forisek Péterről, a DE Tanárképzési Központ főigazgatójáról, aki Hajdúnánás Városáért Kitüntető Díjat vehetett át.

Kossa György a hazai és nemzetközi oktatási viszonyok Debreceni Egyetemre gyakorolt hatásairól is beszélt a Professzori Teaház 2024-es nyitóeseményén, csütörtökön délután. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar felsőoktatásnak is meg kell küzdenie a társadalomra negatív módon ható értékdeficittel.

- A Debreceni Egyetemnek az is fontos, hogy a szakmai iránymutatás mellett milyen értékeket ad át a fiataloknak. A tudományos és a gazdasági kutatásokban sokat erősödött az intézmény, gazdaságilag Közép-Európa legerősebb egyetemei közé került. A kitűzött céljainkat elértük, köszönhetően a valódi értékeket szem előtt tartó közösségünknek. Mindez az ide jelentkezőknek olyan példát mutat és lehetőséget kínál, mely példaértékű a régióban. Számos észak-amerikai egyetem is szeretne velünk együttműködni, méltónak tartanak minket arra, hogy képzésben, tudományban, oktatói csereprogramokban is közös gondolkodás induljon el – emelte ki Kossa György.

A Professzori Teaházban ezúttal az Egészségtudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar fiatal szakemberei kaptak lehetőséget arra, hogy professzorok, az intézmény vezetői és dékánok előtt mutassák be legújabb tudományos munkájukat. 

Móré Marianna, az ETK dékánja kiemelte, hogy tudományos pályája elején járó szakembert választott a kar erre a feladatra. Mint mondta: Kecskeméti-Berki Krisztina tanársegéd, harmadéves PhD-hallgató kutatása világszerte egyedülállónak számít, munkájával olyan témára hívja fel a figyelmet, mely a Debreceni Egyetem számára is fontos.

Kecskeméti Berki Krisztina az e-Sport következtében megjelenő mozgásszervi problémák beazonosításával foglalkozott. A hamarosan kezdődő kutatásban kérdőívekkel, valamint flexibilitást, fittséget, különféle mozgástartományokat vizsgáló tesztekkel tanulmányozzák majd a debreceni amatőr és profi e-Sportolók egészségi állapotát és fizikai aktivitását a DEAC központjában.

Az eredmények alapján edzésprogramot dolgoznak ki a teljesítményük fejlesztéséhez. Az országosan egyedülálló kutatás pilot vizsgálatait már elvégezték hetvennégy amatőr gamer és E-sportoló bevonásával. Kecskeméti Berki Krisztina elmondta, hogy a vizsgálat alapján a kontrollcsoport többsége tisztában volt az E-sport egészségre gyakorolt káros hatásaival, a teszteket kitöltők több mint fele már tapasztalat derék-, nyak-, valamint csuklófájdalmat, a megjelenő adrenalin azonban csökkenti az fájdalomérzetet, blokkolja, vagy késlelteti annak megjelenését. A tapasztalatok szerint mindezek ellenére csak kevesen végeznek preventív jellegű fizikai aktivitást.

A Professzori Teaház másik előadóját a Gyógyszerésztudományi Kar delegálta. Bácskay Ildikó dékán kiemelte, hogy  Kajtár Richárd PhD-hallgató több szakmai konferencián is bemutatta már kutatásait, hozzáértésének és elkötelezettségének köszönhetően TDK eredményeit nemzetközi lapban publikálhatta. A kari vezető szerint kevés olyan hallgatóval lehet találkozni, aki szereti a tudományt és jó kedvvel műveli azt.

Kajtár Richárd Szintetikusan módosított CBD Származékok Farmakológiai Vizsgálata című előadásában a kannabidiolmolekula jelentőségét ismertette a gyulladácsokkentőkezelésekben, valamint kiemelte szerepét a szívritmus zavarok, szívrohamok megelőzésében, a pszichotikus állapotok, szorongásos betegségek gyógyításában, így az epilepszia kezelésében is. Előadásában felidézte, hogy a Gyógyszerészi Kémia Tanszék három, a kannabidiolhozhasonló molekula szintetikus előállítását tesztelte azzal a céllal, hogy megvizsgálják, ezek hogyan teljesítenek a szív- és érrendszerben, feltérképezték antioxidáns profiljukat egy új gyógyszermolekula előállításának reményében. A három használt molekulából végül kettő esetében sikerült szignifikánsan megközelíteni az anyamolekula tulajdonságait. A kutatás tapasztalatai alapján kiderült, hogy az új vegyületek rendelkeznek az anyavegyülettel összemérhető antioxidáns hatással, bizonyos esetekben még aktívabbak is voltak nála.

A Professzori Teaház hamarosan újabb kutatók és tudományos eredmények bemutatásával folytatódik. 

Sajtóközpont - BZ