Gyermeksebészeti fejlesztés alapítványi összefogásban

Gyorsabban és biztonságosabban végezhetők el a gyermeksebészeti műtétek a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján egy most beszerzett 3 dimenziós képalkotásra képes laparoszkópos toronynak köszönhetően. A több mint 40 millió forint értékű eszközt a klinika alapítványainak összefogásával és több cég jelentős összegű felajánlásából vásárolták.

-    A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika az ország egyik legnagyobb gyermeksebészeti központja. Az itt végzett műtétek többségét minimál invazív technikával végzik sebészeink. Az új 3D laparoszkópos torony beszerzésével a szakterület további fejlesztéséhez szeretnénk hozzájárulni, hogy a gyermeksebészek a lehető legjobb technikával végezhessék az évi mintegy 1300 műtétet. A Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért” folyamatosan támogatja a klinika eszközbeszerzéseit, tavaly mintegy 50 millió forintot fordítottunk a műszerpark korszerűsítésére – ismertette Szabó Tamás, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért" kuratóriumi elnöke. 

A mintegy 42 millió forint értékű készülék árának több mint felét a Gyermekklinika Alapítványa "Gyermekeinkért" fedezte. Ehhez jelentős támogatást kaptak a CATL vállalattól és a Tranzit cégcsoporttól. 

-    A CATL-nél abban hiszünk, hogy globális vállalatként felelősséggel tartozunk szűkebb és tágabb környezetünkért egyaránt. Örömmel állunk olyan ügyek mellé, amelyek az üzleti tevékenységünkön túl társadalmi értéket teremtenek Debrecenben és térségében. Ilyen a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika kezdeményezése is, amelynek támogatásával a kezelésre szoruló gyerekek mihamarabbi gyógyulásához járulhatunk hozzá. Bízunk abban, hogy a jövőben még több hasonló kezdeményezésnek lehetünk részesei Debrecenben – hangsúlyozta Sidló Noémi, a CATL kommunikációs menedzsere. 

A Tranzit cégcsoport már több mint 10 éve rendszeres támogatója a gyermekklinikának, most is több millió forinttal segítette a beszerzést. 

-    Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekegészségügyi intézményekre, ezen belül is a Gyermekgyógyászati Klinika támogatására. Minden évben rendszeresen segítjük az intézmény eszközbeszerzéseit. Nekünk, adományozóknak mindig megnyugvás, hogy a pénz jó helyre kerül, és azt látjuk, hogy példánkat sokan követik, egyre több cég tesz jótékony felajánlásokat – emelte ki Szabó Miklós, a Tranzit-Food Kft. tulajdonosa. 

A cégek támogatása mellett szükség volt a klinika alapítványainak összefogására. A Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 10 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. 

-    Az alapítvány az elmúlt három évtizedben jelentős összegekkel támogatta a debreceni gyermekklinika fejlődését. Civil szervezetünk a leukémiás és onkológiai betegellátást hivatott támogatni és fejleszteni. Ez az eszköz olyan műtéttechnikai eljárásokra nyújt lehetőséget, amelyek a daganatos gyerekek esetén is könnyebben, kevesebb szövődménnyel, pontosabban kivitelezhetők. Nagyon fontosnak éreztük, hogy ebben a műszerbeszerzésben mi is részt vegyünk – mondta Kiss Csongor egyetemi tanár, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

A Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a számukra felajánlott évi mintegy 28 millió forint adó egy százalékokból 10 millió forinttal segítette a 3D laparoszkópos torony megvásárlását.   

-    Alapítványunk elsődleges célja a daganatos és leukémiás gyermekek és családjuk közvetlen támogatása. Emellett fontosnak tartjuk a színvonalas ellátást biztosító orvostechnikai eszközök beszerzését is. A most megvásárolt eszköz használatával jelentősen javulhat a gyermekek sebészeti ellátása – tette hozzá Szegedi István egyetemi docens, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Szabó Levente, a klinika gyermeksebésze kijelentette: az új eszköz nélkülözhetetlen a korszerű gyermeksebészeti ellátásban. A 3 dimenziós képalkotásnak köszönhetően könnyebben, gyorsabban, kisebb vérzéssel és kevesebb szövődménnyel végezhetők el a beavatkozások, a műtéti idő és ezzel együtt a narkózis ideje akár 25 százalékkal is csökkenhet. 

Az alapítványok képviselői köszönetet mondtak mindazoknak, akik felajánlásaikkal lehetővé tették az új műszer beszerzését.  

Sajtóközpont - CzA