Folytatódott a kémia-roadshow

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán tartották a Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozatának újabb rendezvényét. Az intézet célja, hogy a karok kémiai tevékenységének összefogásával, együttműködésük támogatásával hatékonyabbá tegyék az oktatást és a kutatást. Pénteken a TTK Kémiai Intézet tanszékei és kutatócsoportjai mutatták be munkájukat.


- A modellváltás az autonómia tekintetében komoly előrelépést jelent az egyetemnek és egy új lehetőség a tehetséggondozás, az oktatói, kutatói életpályamodell újragondolására – hangsúlyozta előadásában a Kémia Koordinációs Intézet megbízott igazgatója.

Nagy Péter ugyanakkor hozzátette: a modellváltással kialakult az egyetemek közötti verseny, és a finanszírozás is minőségi mutatókhoz kötött. Ezért meghatározó a még hatékonyabb és eredményesebb tevékenységek támogatása.  A Kémia Koordinációs Intézet első számú stratégiai célja az egyetem különböző karain működő kémiai tudományok és határterületeik munkájának összefogása, harmonizálása.  

-    Nagyon fontos, hogy a kémia területén a karok tevékenységét próbáljuk hatékonyabban összehangolni. Kollaborációs tevékenységek nélkül ma már elképzelhetetlen az egyetemi munka. A kémiával foglalkozó karok, tanszékek, kutatócsoportok együttműködésétől az oktatásszervezésben, a kutatásban, a nemzetközi-, illetve az ipari kapcsolatok területén is előrelépést várunk – emelte ki Nagy Péter, az intézet megbízott igazgatója.

A közös munka első lépése, hogy a kémia területén tevékenykedő kutatók, oktatók megismerjék egymás tevékenységét, az intézet ezért szervezte meg előadás-sorozatát. A november 18-ai első programon az ÁOK Orvosi Vegytani Intézete, pénteken pedig a TTK Kémiai Intézete mutatkozott be.

A kar legnagyobb oktatási-kutatási egységében négy tanszék (Alkalmazott Kémiai, Fizikai Kémiai, Szerves Kémiai, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék) működik, tevékenységük szorosan kapcsolódik három kihelyezett tanszékhez is. Az oktatási tevékenység középpontjában vegyészek és vegyészmérnökök, illetve kémia tanárok képzése áll, de az intézet munkatársai más karok hallgatóinak oktatásában is részt vállalnak. Jelentős tudományos tevékenységet is folytatnak az intézetben, ahol több mint 10 kutatócsoport működik. 

-    Az intézet Magyarország egyik legnagyobb kémiai kutatóhelye, számos kutatócsoportban több olyan irányzat is kifejlődött, amelyekkel munkatársaink nemzetközi elismertségre tettek szert. Az intézetben két Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatócsoport is működik, tagjaik az oktatásban és az intézeti kutatásokban is tevékenyen részt vesznek. Publikációink száma 2013 és 2022 között meghaladta az ezret, melyek nagy része, több mint 60 százaléka Q1-es és D1-es cikk – ismertette Várnagy Katalin, a DE TTK Kémiai Intézet igazgatója. 

Várnagy Katalin előadását követően az intézet tanszékeinek, kutatócsoportjainak tevékenységébe kaphattak betekintést a résztvevők.  
A Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozatának következő rendezvényét december 2-án, pénteken 9 órától tartják a Gyógyszerésztudományi Karon. A szervezők a programokra várják azokat a hallgatókat is, akik doktori képzésre kívánnak jelentkezni, mert az előadásokon az egyetem minden kémia-kutatócsoportjának munkáját megismerhetik. 

Sajtóközpont - CzA