Folytatódik a példaértékű összefogás

Újabb három évvel meghosszabbították a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, valamint a MOL Petrolkémia Zrt. együttműködését. A Tiszaújvárosban aláírt megállapodás értelmében 2024-től a duális képzést a vegyészmérnök mesterszak mellett a villamosmérnök alapképzésre is kiterjesztik.

- Szeretnénk még szorosabbra fűzni a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel mint partnerünkkel. A kedvezőtlen gazdasági környezet miatti kihívások dacára ugyanúgy dolgozunk a hosszútávú terveink megvalósításán, amelyhez nélkülözhetetlen a magasan képzett szakembergárda. A 2009 óta tartó elköteleződésünket újabb három évvel meghosszabbítjuk, és 2024-ben elindítjuk a duális képzés keretében a vegyészmérnök mesterképzés mellett a villamosmérnök alapszakot is – mondta el Császár Péter, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója, aki bízik benne, hogy az elkövetkezendő években is hasonlóan sikeres kapcsolatot ápolnak majd a Természettudományi és Technológiai Karral (TTK), mint eddig. 

Kun Ferenc, a DE TTK dékánja leszögezte: hosszú utat jártak be együtt a MOL Petrolkémiával, és az együttműködésből mindkét fél sokat profitált már eddig is.  

- Fontos feladatunk és egyben kötelességünk is, hogy a Debreceni Egyetem tágabb régiójában a vállalatokat jól felkészült szakemberekkel lássuk el. Az elsők között voltunk, akik felismerték az iparral való szoros együttműködés fontosságát, 2016-ban indítottuk el a duális képzésünket, és már akkor az egyik legfontosabb partnerünk volt a MOL Petrolkémia, amely azóta a legfontosabbá vált. Közösen tanultuk ki a duális képzés minden csínját-bínját, együtt fejlesztettük ezt az újszerű képzési formát, melyből a cég és a kar is sokat profitált. Adományok formájában jelentős támogatást kaptunk a MOL Petrolkémiától az elmúlt években, ezt igyekeztünk hatékonyan felhasználni, korszerűsíteni tudtuk a laboratóriumi infrastruktúránkat, amely mind az oktatásban, mind a kutatásban hasznosul. Az eddigi sikerek elismeréseként a kar 2023-ban a Természettudományi és Technológiai Kar Kiemelt Támogatója Díjat a MOL Petrolkémia Zrt-nek adományozta. Az együttműködési megállapodás meghosszabbításával újabb perspektívák nyílnak meg számunkra – nyomatékosította a dékán. 

A dokumentum aláírásakor bejelentették, hogy a Petrolkémiai és Polimertechnológiai Kihelyezett Tanszék vezetője a jövőben Lakatos Sándor helyett Fekete Tibor, az MPK üzemeltetés kiválóság vezető szakértője lesz. 


A duális vegyészmérnök mesterszak sikerességét jelzi, hogy az eddig végzett 17 hallgatóból 16 a MOL Petrolkémia Zrt-nél helyezkedett el, a képzésre évek óta két-háromszoros a túljelentkezés. 

 

 

Sajtóközpont - KSzD