Elbúcsúztak a Zeneművészeti Kar végzősei

Hatvanhat hallgató vette át oklevelét szombaton a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, a Liszt teremben rendezett diplomaosztó ünnepségen. Lakatos Péter dékán méltatta a végzősök, valamint oktatóik kiemelkedő munkáját és koncertekben, szakmai sikerekben bővelkedő tanévnek nevezte a most véget ért időszakot.

Elsőként a nyári diplomaosztók sorában a Zeneművészeti Kar hallgatói kapták meg okleveleiket a Debreceni Egyetemen. Lakatos Péter dékán köszöntőjében felidézte, hogy számos nagy sikerű koncertet rendeztek a karon, és több olyan versenyeredmény is született a 2023/24-es tanévben, melyekre nemcsak a kar, hanem az egész intézmény büszke lehet.

- Ismét egy nagyon kiemelkedő, eseménnyel teli évet zártunk, hazai és nemzetközi szinten is rendkívül nívós koncerteket adtunk a karon. Érdemes kiemelni azt is, hogy több oktatónk egyetemi tanári kinevezést kapott, Váradi Judit, Szabó István, Nagy Csaba és Zombola Péter részesült ebben az elismerésben. Ez azért izgalmas, mert eddig nem volt példa arra, hogy a kar három szakembere egy tanévben vehesse át a kinevezést. Hálásak vagyunk a rengeteg koncertért, amikkel hallgatóink és oktatóink megajándékoztak bennünket, nagyon gazdag, eseménydús és sikeres tanév van mögöttünk – fogalmazott a kari vezető. 

Lakatos Péter dékán azokat a szakembereket is méltatta, akik idén szakmai elismerésekben részesültek. Rácz István, a Magánének Tanszék tanára kimagasló szakmai munkájának eredményeként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának elismerését kapta meg, Zombola Péter a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjprogramjának egyik nyertese lett, valamint a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Professzora címet is elnyerte. 

Mike Ádám, a Szolfézs-Zeneelmélet, Karvezetés Tanszék tanársegédje kimagasló zenei tevékenységéért, valamint a kultúra közvetítésében kifejtett munkájáért megkapta a Hajdúböszörményi Polgármesteri Elismerő Oklevelet, Szalai Katalin, a Magánének Tanszék mesteroktatója a Bartók Rádió zenei pályázatán első helyen végzett. Sárvári József, a Rézfúvós és Ütőhangszer Tanszék óraadó oktatója is elismerést vehetett át Szeget szeggel című művéért, Csorba Gergő, a Vonós Tanszék tanársegédje pedig a Bécsben rendezett Nemzetközi BTHVN Wien Music Competition online zenei versenyen a gitárosok kategóriájában végzett az élen. 

A kari vezető a hallgatói sikereket is kiemelte: tizennyolc együttest megelőzve nyerte meg a paráliai Music and Sea kórusversenyt a Zeneművészeti Kar Bárdos Lajos Leánykara, Garancsi István harmadéves orgonaszakos hallgató ezüst minősítést kapott a Szegedi Orgonista Találkozón. Kiemelt nívódíjat, rektori különdíjat és az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának különdíját is megkapta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának két hallgatója, Kovács Márk hegedű és Fóris Janka zongora szakos hallgató, az országosan egyedülálló XX. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozón és Versenyen. Szikszai Patrik első helyen végzett a Zeneakadémián rendezett Fiatal Karvezetők Országos versenyén, valamint kimagasló eredményeket értek el az idei Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Találkozón és Versenyen is a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói.

A 2023/2024-es tanévben nappali és levelező tagozaton összesen 66 jelölt tett eleget az oklevélkiadás feltételeinek. Klasszikus hangszer szakirányon huszonegyen, klasszikus ének szakirányon öten, klasszikus hangszerművész mesterképzési szakon tízen, karmester mesterképzési szakon fúvószenekari karnagy szakirányon ketten, klasszikus énekművész mesterképzési szakon operaének szakirányon egy hallgató, zenetanár osztatlan képzési szakon tizenhatan, zeneművésztanár osztatlan képzési szakon négyen, zenetanár mesterképzési szakon öten, zeneművésztanár mesterképzési szakon pedig ketten vehették át diplomájukat.

Az ünnepségen adták át a Debreceni Zenei Felsőoktatásért Díjat is, melyet a Kari Tanács döntése alapján ebben az évben kimagasló szakmai munkásságának elismeréseként Török Ágnes, a Zeneművészeti Kar nyugdíjba vonult oktatási dékánhelyettese vehetett át. 

A Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója kitüntetést ezúttal Halasi-Czalbert Tamás zenetanár osztatlan képzési szak fagott-tanár szakirányos hallgató érdemelte ki, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elismerő oklevelét pedig a Zeneművészeti Kar Hallgatói Önkormányzatának alelnöke, Pápai István előadóművészet alapképzési szak klasszikus szaxofon szakirányos hallgató és Csonki Márta Flóra zeneművésztanár osztatlan képzési szak ének-zene művésztanár zeneelmélet-tanár szakirányos hallgató kapta. Emellett átadták a Hallgatói Önkormányzat Elnökének és Alelnökének elismerő oklevelét, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Program oklevelét, valamint kiemelték azokat a hallgatókat is, akik részt vettek a Gulyás György Szakkollégium tudományos tehetséggondozó munkájában.


Sajtóközpont - BZ