Egyetemi tudással a Tisza-tó jövőjéért

Tovább bővíti a Debreceni Egyetem és Tiszafüred önkormányzata 2019-ben kötött megállapodását – jelentették be az egyetem és a város vezetői. A térség gazdasági, turisztikai fejlesztése mellett a Tisza-tóhoz kapcsolódó hidrobiológiai, limnológiai és agrártudományi kutatások is fókuszba kerülnek az együttműködésben.

Évekkel ezelőtt felvetődött annak az igénye, hogy tiszafüredi központtal hozzanak létre egy olyan tudományos intézetet, amely a Tisza-tó hosszútávú fenntarthatóságát vizsgálja és támogatja megfelelő tudományos háttérrel. Az egyetem és a város közös elképzelései mostanra realizálódtak – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a szerdai egyeztetést követően.

- Kijelöltük azokat a területeket, amelyekben együttműködünk a jövőben. Van benne limnológia, klímakutatás, mezőgazdaság, különböző szenzorok, hidrobiológiai berendezések fejlesztése és működtetése, valamint egy gyógynövényfarm létrehozása is a tervek között szerepel. Emellett a hely adottságaiból adódóan nyilvánvaló, hogy a gasztronómiai és a turizmus-vendéglátás is fontos szerepet kap. Első lépésként létrehozzuk a Tisza-tavi Kutatóintézetet, aztán a lehetőségeinkhez mérten haladunk tovább – részletezte a Debreceni Egyetem rektora.

Szilvássy Zoltán kiemelte: az egyetem modernkori fejlődését az iparági hálózatba ágyazott oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenység jellemzi, ezekben a rendszerekben az intézmény tudásbázisként, az innováció forrásaként jelenik meg.

- Nekünk nincsen Tisza-tavunk, viszont vannak ambícióink a tóhoz kötődő tudományos munkában – elsősorban a biodiverzitás, klímaváltozás és a limnológia területén –, ami hasznos Tiszafürednek, így mindkét fél számára gyümölcsöző lehet a kapcsolat – tette hozzá az egyetemi vezető.

Bács Zoltán kancellár elmondta: az utóbbi időben történt bejelentések – a siófoki és a hajdúszoboszlói campusról, valamint a tiszafüredi kutatóközponról –, illetve a közeljövőben esedékes együttműködések egy tudatos építkezés részei, amely során egy tudáshálózatot alakítunk ki. 

- Mindez nem csupán a régiókhoz, hanem témákhoz kötődik. A Debreceni Egyetemnek komoly multidiszciplináris tudásháttere van, amelyet a városunkon kívül is szeretnénk hasznosítani a jövőben. A Debreceni Egyetem Magyarország egyik legjelentősebb felsőoktatási intézményeként és nemzetközi brandjeként nem teheti meg, hogy bezárkózik, az intézményben felhalmozott tudást terjeszteni kell, a modellváltás kezdete óta pedig eljutottunk oda, hogy erre már van módunk és lehetőségünk – fogalmazott a kancellár.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere leszögezte: az a céljuk, hogy úgy végezzék a fejlesztési tevékenységüket, illetve úgy szervezzék a régió turizmusát, hogy az semmiképpen sem menjen az élővilág, illetve az ökoszisztéma rovására, ebben pedig a Debreceni Egyetem nagy segítségükre tud lenni. 

- Közép-Európát tekintve a Debreceni Egyetem egy olyan tudásközpont, amelyet környező településként kötelező megragadnunk. Egy olyan erős partnerre van szükségünk, amely segít versenyképesnek maradni és még jobbá válni. Felelősséget érzünk a Tisza-tó iránt, és a Debreceni Egyetemben látjuk azt a tudást, azt a tudományos hátteret, amely biztosítani tudja a Tisza-tó jövőjét – fogalmazott a polgármester.

Sajtóközpont