Egészségiparról lobbista szemmel

A kommunikáció egészségpolitikában betöltött szerepéről, a költséghatékony egészségügyről és a Debreceni Egyetem képzési, illetve szolgáltatói jelentőségéről is beszélt Ascsillán Endre, a General Electric Magyarország alelnöke a Népegészségügyi Karon tartott előadásában.

- Hatékony kommunikációval és eszközrendszerrel érhetjük el azt, hogy minél szélesebb körben elérhető, jó színvonalú és költséghatékony megoldások szolgálják a betegek gyógyulását, valamint az egészségügy működését, beleértve a prevenciótól a kezelésekig minden területet – fogalmazott az angol nyelvű népegészségügyi mesterszak hallgatóinak tartott szerdai előadásán Ascsillán Endre.

A General Electric Magyarország alelnöke kiemelte az egészségipar sokrétűségét. Felhívta a hallgatók figyelmét, hogy a legnagyobb kihívást ezen a területen a különböző társadalmi csoportok és az egészségügy szereplői közötti eltérő érdekek megértése, illetve azok összehangolása jelenti. Utóbbi az alapja az egészségügyi rendszer minél hatékonyabb működtetésének. Külföldi példák mellett a magyar sajátosságokat is elemezte.

- A hazai egészségügynek jónéhány hagyománya van, amelyek nagy lehetőségeket rejtenek magukban. Ilyen például az, hogy 10 millió biztosított adatait egy biztosító kezeli. Így a nap mint nap keletkező rengeteg adat egy helyen összpontosul, ami a kutatás-fejlesztés szempontjából létfontosságú. Magyarország tulajdonképpen rendelkezik egy olyan laboratóriumi környezettel az egészégügy digitalizációjában, ami hatalmas versenyelőnyt jelent, szemben például Németországgal, ahol 2400 biztosítónál keletkeznek ezek az adatok – fejtette ki Ascsillán Endre.

A magyar egészségügy oktatási hátterét is kiemelkedőnek tartja a GE alelnöke. Hangsúlyozta: a nemzetközi szinten is jegyzett hazai orvosi képzőközpontok hatékonyan hozzájárulhatnak az egészségügyi rendszer fejlesztéséhez.

- A Debreceni Egyetem szerepe egyedi, hiszen amellett, hogy orvosképző intézmény, az ország legnagyobb egészségügyi szolgáltatója is. Egy magas színvonalon működő kutatólaboratórium, ahol kiderülhet, a lehető leghatékonyabb megoldásokat hogyan lehet a leggyorsabban bevezetni. Emellett itt működik az egyetlen hazai Népegészségügyi Kar. Ez az a szakterület, ami garantálhatja a megfelelő hozzáférést a  társadalom különböző csoportjai számára a prevenciós programokhoz, amelyek révén egészségesebb lehet a társadalom – tette hozzá a szakember.

A Debreceni Egyetem nemrég Ascsillán Endrét kérte fel a GE-vel közösen létrehozott Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet vezetésére. Az együttműködés célja, hogy segítse azokat a fiatal szakembereket, akik képesek a jól működő egyetemi képzési rendszerhez hozzátenni a mindennapok problémáinak megoldásához szükséges tudást. A hallgatóknak gyakorlati képzési helyeket biztosítanak, testközelből ismerhetik meg azokat a modernebb technológiákat és megoldásokat, amelyek ma a versenyképesség szempontjából a legfontosabbak, akár a digitalizáció, az Ipar 4.0, a szabályozási technikák vagy éppen a megfelelő humánerőforrás-gazdálkodás terén. A fiatalokat – üzletfejlesztési céllal – képzési, mentorálási és tőkebefektetési-hitelezési feltételekkel is segítik. Az intézet munkájban részt vesz Jörg Bauer, a Tungsram Csoport elnök-vezérigazgatója, Lencsés Gergő, a GE Globális Gázturbina Gyártás vezérigazgatója, Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja, valamint Szabó Gergely, a MET Magyarország Zrt. vezérigazgatója is. A szerdai prezentáció a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet első nyilvános előadása volt a Népegészségügyi Karon.

 

SAjtóiroda - TH