DE és Continental – fókuszban a kutatásfejlesztés

A mesterséges intelligencia-alapú szoftverfejlesztések és technológiák területén történő közös oktatási, tudományos és kutatásfejlesztési tevékenységről állapodott meg a Debreceni Egyetem és a Continetal. A szerződést azt követően írták alá, hogy a nemzetközi vállalat bejelentette, kutató-fejlesztő központot hoz létre Debrecenben.

A partneri megállapodás, melyet Ailer Piroska rektorhelyettes és Lóránd Balázs, a Continental Autonomous Mobility Hungary vezetője látott el kézjegyével, a Debreceni Egyetem Informatikai Karát, a Műszaki Kart, valamint a Természettudományi és Technológiai Kart érinti.

Az aláírás kapcsán Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem mobilitási és járműipari képzési központ létrehozásáért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes kiemelte: az egyetem számára stratégiai jelentőségűek a műszaki, az informatikai és a járműiparhoz kapcsolódó területek.

- A Debreceni Egyetem célja, hogy a modern technológia elvárásainak és a térségbe betelepülő nemzetközi vállalatok igényeinek egyaránt megfeleljen, ezek a szükségletek határozták meg a DE képzésfejlesztését az elmúlt években. A járműfejlesztés területén több szak indult, specializáció és új tantárgyak jöttek létre, bővült az oktatói-kutatói hálózat és jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottunk végre, emellett új kutatási, tudományos témákat jelöltünk ki. A Debreceni Egyetemen az autonóm járművek fejlesztése mellett jelenleg a hidrogéntárolás új módszereivel, akkumulátorok, a szálerősítéses kompozitok, valamint szimulációs és modellezési alkalmazások fejlesztésével is foglalkoznak a szakemberek – sorolta a rektorhelyettes.

Ailer Piroska hangsúlyozta: a Continental kutatásfejlesztési részlegének debreceni megalakulásával magas hozzáadott értéket megkövetelő tevékenység jelenik meg a városban, amelyhez magasan kvalifikált mérnökökre lesz szükség. Ez erősíti és bővíti a Debreceni Egyetem kutatásfejlesztési témáit, emellett motivációt jelent a hallgatóknak.

Az egyetem és a vállalat egyebek mellett kihelyezett tanszék létesítéséről, duális képzés megvalósításáról, közös tudományos és kutatási célok meghatározásáról, valamint oktatási anyagok közös fejlesztéséről és tudástranszferről állapodott meg.

- A Continental Autonomous Mobility Hungary küldetése, hogy elősegítse a balesetek nélküli jövőt. Legfontosabb célkitűzése olyan mérnöki módszerek kialakítása, amelyek utat nyitnak a megbízható mesterséges intelligencia és a szoftverfejlesztés felé. A Debreceni Egyetem kiemelkedő színvonalú és nagymúltú, folyamatosan bővülő mérnöki képzései és a gyorsan fejlődő Észak- Alföldi régió számtalan lehetőséget nyújt a nemzetközi vállalatcsoport számára – emelte ki Lóránd Balázs, a Continental Autonomous Mobility Hungary vezetője.

Keszte Róbert, a Continental Magyarország igazgatója hozzátette: a Debreceni Egyetem előremutató lépései maximálisan támogatják a Continental tevékenységét. A kutatásfejlesztési együttműködés révén a DE hozzájárul a vállalat innovatív fejlesztéseihez a vezetéstámogató szoftverek területén.

Papp László, Debrecen polgármestere a város és a nemzetközi vállalat kapcsolatának történetét felidézve arról beszélt, hogy a jövő kulcságazata az elektromobilitás és az önvezetés, amelyben kiemelkedő szerepet vállalhat a térség.

- A Debreceni Egyetem jelenléte és folyamatosan fejlődő képzési struktúrája nyitotta meg a lehetőségeket a város számára, hogy áttörést érjen el a magas tudásigényű szektorokban – hangsúlyozta Papp László.


Hegedűs Cecília, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédében a Continental gazdasági szerepének jelentőségét hangsúlyozta, továbbá kiemelte Debrecen beruházásösztönző képességét, amelynek révén csaknem több milliárd euró vállalati tőke érkezett a városba, illetve annak agglomerációjába.

Sajtközpont - ÉE