Campus: start az Egyetem Téren

Látványos kísérletekkel, izgalmas játékokkal, érdekes előadásokkal és koncertekkel már a Campus Fesztivál 0. napján teltházzal nyitott a Debreceni Egyetem fesztiválhelyszíne, az Egyetem Tér.

- Az Egyetem Tér nem más, mint fesztiválköntösbe öltöztetve mindaz, amiről a Debreceni Egyetem szól. Jöjjenek ide, hallgassák a zenét, élvezzék azt, hogy a komoly, tudományos dolgok könnyed formában, optimizmustól, humortól átitatva jelennek meg az Egyetem Téren – így köszöntötte Szilvássy Zoltán rektor a látogatókat az intézményfesztiválhelyszínének szerdai hivatalos megnyitóján.

Az egyetemi vezető a fesztiválozók figyelmébe ajánlotta az Egyetem Tér színes programjait – többek között A mi kis falunk című sorozat sztárjait, illetve kiemelte a fesztiválhelyszínen bemutatkozó mintegy 30 egyetemi egység közül az elsőként résztvevő Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a  Gyógyszerésztudományi Kar standját.

A rendezvényen részt vett Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, aki köszöntőjében a fesztivál és a tudomány kapcsolatáról beszélt: kultúrantropológiai megközelítésben a fesztivál nem más, mint a közösségi identitás megünneplésének a rítusa. Orbán Balázs példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem szerepvállalását a Campus Fesztiválon.

- Ezeknek a fesztiváloknak a zenei, gasztronómiai és kulturális mellett szellemi élményt is kell nyújtani, a Campus Fesztivál esetében ezt a Debreceni Egyetem jelenléte biztosítja. Az lenne a szerencsés, ha az ország más fesztiváljai mögött is állna egy-egy ilyen tudásközpont – mondta el a hirek.unideb.hu-nak a miniszterhelyettes.

A megnyitót követő pódiumbeszélgetésen Orbán Balázs a mai fiatalokat érintő, az átalakuló gazdasági, társadalmi és kulturális környezet okozta kihívásokról, a munkavállaláshoz kapcsolódó trendek változásáról beszélt. Kitért rá, hogy a kormányzat fontos feladata ezeknek a folyamatoknak a vizsgálata, megértése és elemzése, mivel csak így tudják hatékonyan támogatni a fiatalokat.

Idén 11. alkalommal vesz részt saját helyszínnel és színpaddal a Debreceni Egyetem a Campuson. Az Egyetem Tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a Campus Fesztiválon. Tavaly mintegy tízezren keresték fel az egyetemi standokat és programokat. Idén 16 faházban 30 egyetemi egység mutatkozik be. A szervezők 40 jelentkező közül választották ki a legígéretesebb egyetemi bemutatkozókat. A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi. Az intézmény számára a tudomány népszerűsítése mellett a leendő egyetemisták elérése, a kapcsolatépítés miatt is fontos a rendezvény.

Az Egyetem Tér azon túl, hogy a fesztiválozókat elme-játékra hívja, igazi interdiszciplináris tér, mivel több tudományterületbe is betekinthetnek az érdeklődők. A műszaki terület mellett az agrártól az orvosláson át a természet- és társadalomtudományokig minden tudományterület bemutatkozik. A kínálat bőséges, hiszen idén először települ ki az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház.


A jogászok és a Praetor Szakkollégium jogi kvízekkel készülnek, játékaikat Öltözz be bírónak! és Hozz ítéletet! címmel hirdetik és óriás társasjátékkal is várják a vállalkozókedvű fesztiválozókat.

A Gyógyszerésztudományi Kar szintén most mutatkozik be első alkalommal, stílusosan PatikaLand a standjuk neve, ahol kapszulákat, kúpokat, saját kenőcsöket lehet készíteni és a különböző gyógynövényeket is megismertetik a látogatókkal. Gondolnak a megfáradt fesztiválozókra is, akik a regenerálódáshoz C-vitaminos kapszulát készíthetnek saját maguk, amit a gyógynövényekből készített teával el is fogyaszthatnak.

A másfél éve az egyetemhez tartozó Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is "kitelepül", a fesztivál 4 napján szűrő- és oltópontot üzemeltetnek infektológus és hepatológus szakorvosokkal (lesz pld. anonim HIV, HCV, HBV-szűrés, gyorsteszteket végeznek és szükség esetén oltásokat is beadnak). Aki pedig elfárad a sok tudománytól, az a relax-sarokban regenerálódhat.  Az intézmény új címeres arculatát/logóját sokszor láthatják a fesztiválozók, mivel kiköltözik az egyetemi ajándékbolt is.

A standok mellett minden délutántól hajnalig kínál programokat az egyetemi színpad: a Tálentum sávban fiatal zenekarok, művészek mutatkoznak be, az Aud Max sávban Zacher Gáborral, Csernus Imrével és a Mi kis falunk színészeivel lehet találkozni. Lesz Dumaszínház, esténként pedig igazi zenei sokszínűség lesz a színpadon: a jazz-től a retrón át a rockig bőséges lesz a kínálat. Érdekesség, hogy a szombati napon az egyetem könnyűzenei kurzusának hallgatói, az Android zenekar, valamint a rektor, rektorhelyettes, dékán és nagykövet alkotta Impact formáció lép fel. Ezek mellett az egyetemi színpadon találkozhatnak a fesztiválozók más kedvenceikkel is: a Parno Graszttal, a Vis Maiorral, Dánielfy Gergő és az utazókkal, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekarral, a Debrecen Dixieland Band tagjaival. A koncertek után pedig DJ és Karaoke party lesz.

Sajtóiroda - TPL