Campus: fesztiválozik az egyetem is

Új helyszínnel és minden eddiginél több programmal várja a látogatókat az idei Campus Fesztiválon a Debreceni Egyetem. A bemutatkozó egyetemi egységek már pályázhatnak a részvételre. Nemcsak az egyetemi helyszín, hanem a főbejárat és több színpad is új helyre kerül.

- Idei bérleteladásaink már most 30 százalékkal meghaladják az eddigi rekordot, ami nagyon biztató számunkra – jelentette be Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató kedden az idei Campus Fesztivál előzetes sajtótájékoztatóján a Nagyerdei Víztoronyban.

Papp László polgármester kiemelte, hogy az elmúlt években a Campus Fesztivál városstratégiai elemmé nőtte ki magát.

- Hosszú évtizedeken keresztül a virágkarnevál jelentette a debreceni nyári kulturális programok csúcspontját, ma már felzárkózott ehhez a Campus Fesztivál is, amely nemzetközi szinten is jelentős rendezvénnyé vált a régióban. A Nagyerdő pedig Európa legszebb városi parkerdejeként városi minőséget biztosít az eseménynek – hangsúlyozta a polgármester.

Papp László megjegyezte, hogy idén először debreceni nagyvállalatok is támogatják a rendezvényt, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben több helyi KKV is követi példájukat.

Új helyszínt kap az Egyetem Tér, a fesztivál "okos" helyszíne. A Debreceni Egyetem idén még többet mutat meg önmagából: 15 faházban 35 különböző standnál várják a fesztiválozókat az egyetemi egységek.

- A Campus Fesztivál a családi jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi. Az intézmény sokszínűségét és multidiszciplináris tudását bemutató Egyetem Tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a fesztiválon – jelentette ki Bács Zoltán.

A kancellár elmondta, hogy a résztvevők kiválasztása már folyamatban van, a mintegy száz jelentkező intézményi egység közül a legjobb és legérdekesebb ötletekkel pályázók jelenhetnek meg a Campuson.

A standok mellett minden délutántól hajnalig kínál programokat az egyetemi színpad: a Tálentum sávban fiatal zenekarok, művészek mutatkoznak be, az Aud Max sávban Zacher Gáborral, Csernus Imrével és a Mi kis falunk színészeivel lehet találkozni. Lesz Dumaszínház, esténként pedig igazi zenei stíluskavalkád várható: a jazz-től a retrón át a rockig minden műfajban. Az egyetemi standokat - mint ahogy a rendezvény főbejáratát is - az Unifitnél találják majd az érdeklődők.


A rendezvény főbejárata a ködszínház mellé kerül át biztonsági és kényelmi szempontok miatt.

Páll László, a fesztivál műszaki igazgatója elárulta, hogy idén az Ady Endre út is a fesztivál része lesz, így biztonságosabb lesz a bejutás, és végre a hátsó nagyszínpad is méltó küzdőteret kap.

Süli András, a fesztivál programigazgatója kitért rá, hogy a több mint 250 koncert mellett 300 nem zenei programmal is készülnek a szervezők, így idén is lesz színházsátor, mozi, irodalmi est, gyermekprogramok, bábosok, mutatványosok, artisták.

Ami a zenei kínálatot illeti, itt leszek mások mellett a marokkói-holland DJ-producer R3hab, a drum and bass koronázatlan királya Sigma, a Téglás Zoli vezette kaliforniai hardcore/punk Ignite és az amerikai hiphop/R&B énekes, dalszerző Akon, illetve jubileumi koncerttel készül a Tankcsapda, Lovasi András és Ákos. Utóbbi részt vett a keddi tájékoztatón is.

- A díszzsebkendő ne tévesszen meg senkit, egy csúnyán odavágós rockműsorral készülünk az idei Campus Fesztiválra – vallotta be a Kossuth-díjas énekes, zenész, aki Visszaszámlálás című, visszaemlékező írásait tartalmazó önéletrajzi albumát dedikálta a tájékoztató után a Nagyerdei Víztoronyban.

Sajtóiroda - TPL