Bővülő hangversenykínálat

Új koncertsorozatot indít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara: a Steinway Zongoraesték az intézmény világszínvonalú hangszerének adottságait bemutatva kínálnak különleges élményt. Ezzel együtt már 6 hangversenysorozattal várják a zeneszerető közönséget.

- A Zeneművészeti Kar programjai nem csak az egyetemi közösség, de gyakran az egész ország zenei élete számára példaértékűek, emellett a második legnépesebb zenei felsőoktatási képzőhelyként magasan kvalifikált zeneművészekkel és -tanárokkal látja el a régiót – emelte ki Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény idei hangversenyeit bemutató tájékoztatón.

A Zeneművészeti Kar egyik legsikeresebb tanévét kezdi 2018 szeptemberében. Mintegy 25 százalékkal emelkedett a jelentkezők száma, a jelenlegi 250 hallgató között Mexikóból, Koreából, Kínából, Spanyolországból érkezett növendékek is vannak. Alap- és mesterképzésben, zenetanár- és zeneművész tanári, valamint előadóművész mesterképzésben csaknem félszáz szakot, illetve szakirányt kínál az intézmény.

Mindemellett kiemelt figyelmet fordít az egyetem és a város zeneszerető közönségének kiszolgálására is a kar, a nagymúltú Universitas-Debrecen és Konzervatóriumi Esték- sorozatok minden évben különleges zenei csemegéket tartogatnak.

- A korábbiaknál hangsúlyosabban jelenik meg a repertoárban a régizene, a barokk kor zenéje historikus előadásmódban. Nagy álmunk válik valóra azzal, hogy megalakul a Debreceni Régizene Együttes, ami itt tartja majd bemutató koncertjét, valamint egy magyarországi ősbemutató is a lesz a sorozataink keretében. Érkezik hozzánk az Orfeo Zenekar, akik Vashegyi György karmester vezetésével barokk hangszereken korabeli hangolással készülnek J. S. Bach/C. H. Graun/G. PH. Telemann: "Pasticcio"-Passio-jának első hazai előadására – sorolta az újdonságokat Lakatos Péter dékán.

Az Universitas-Debrecen és a Konzervatóriumi Esték mellett a Hang-Játék-Zene, a Lélekmelengető és a Vasárnapi Muzsika-sorozatok is egyedülálló zenei élményekkel várják a közönséget.

- Kuriózum a magyar egyetemek között, hogy 6 hangversenysorozattal tudjuk kiszolgálni a zeneszerető debrecenieket, illetve a távolabb élőket is, hiszen a Hang-Játék-Zene alkalmaira például 100 kilométeres körzetből érkeznek általános iskolás csoportok. Minden korosztályt próbálunk megszólítani az óvodásoktól a felnőttekig, és arra törekszünk, hogy minden korszakból válogassunk műsorainkba – hangsúlyozta Váradi Judit, a koncertsorozatok szerkesztője, a kar művészeti menedzsere.

Újdonságként indítja ebben az évben az intézmény a Steinway Zongoresték 7 hangversenyből álló sorozatát. A világszínvonalú zongorán olyan ismert művészek játszanak majd, mint az Egyesült Államokban élő Tóth Péter, a Skóciában játszó Fenyő Gusztáv, a Zeneművészeti Kar kiváló művésztanárai: Duffek Mihály és Grünwald Béla, valamint Szilasi Alex, Patrick Hemmerlé és Stachó László.

 

Sajtóiroda - TH