Bemutatták kutatásaikat a GTK hallgatói

Tíz tagozatban ismertették tudományos munkájuk eredményeit a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar (DE GTK) hallgatói kedden. Idén először középiskolások is beszámolhattak az őket foglalkoztató témákban íródott munkájukról a kar Tudományos Diákköri Konferenciáján.

Ismét érdekes témákat mutattak be a DE GTK hallgatói a kar idei Tudományos Diákköri Konferenciáján. Ezúttal 47 már elkészült dolgozat, valamint 15 még folyamatban lévő kutatás eddigi eredményeit hallgathatták meg tíz tagozatban (Emberi erőforrás menedzsment I. tagozat, Emberi erőforrás menedzsment II. tagozat, Fenntarthatóság, vidékfejlesztés és turizmus tagozat, Marketing tagozat, Nemzetközi- és vállalati gazdaságtan tagozat, Pénzügy és számvitel tagozat, Sportmenedzsment tagozat, DETEP I. tagozat, DETEP II. tagozat, Középiskolai tagozat) az egyetemi szakemberekből és külső partnerek delegáltjaiból álló bírálóbizottságok. Sőt, most először hét középiskolás is bemutathatta munkáját.

- Mindig egy szívet melengető esemény, egy ünnep, amikor azt látjuk, hogy a tehetségek munkát fektetnek egy kutatásba, és bátran kiállnak előadni azt. Mindez azt mutatja, hogy vannak, akik szeretnének egy kicsit többet tenni a kötelező jellegű tanulmányokon túl és elmélyedni egy-egy témában. Évről évre egyre nagyobb számú hallgató kapcsolódik be a tudományos munkába. Az idei rendezvényen  a szervezőbizottság a legnagyobb létszámú Tudományos Diákköri Konferenciát tudhatja magáénak – emelte ki a GTK tudományos dékánhelyettese a rendezvény megnyitóján.

Dajnoki Krisztina továbbá elmondta: régóta dédelgetett álmuk, hogy a középiskolások is bekapcsolódjanak a tudományos diákköri munkába, ami idén meg is valósult, hét tehetséges diák kapcsolódott be a TDK-mozgalomba. 

A dékánhelyettes végezetül hangsúlyozta: minden TDK-s hallgató legyen magára büszke, mert az eredménytől függetlenül mindenki nyertes.

Rendhagyó módon idén egy kerekasztal-beszélgetés indította útjára a TDK-t, Fenntartható jövő – kihívások a tehetséggondozásban címmel. A cél, hogy közelebb hozzák az egyetemi és az üzleti szférát. Marodáné Gyöngyösi Mária, az Oltóanyaggyár Zrt. HR és szervezetfejlesztési igazgatója, Török-Kmoskó Judit, a HR Inkubátor Kft. HR igazgatója, Katona Ilona, a Tiszántúli Református Egyházkerület turisztikai szakértője, a Travel&Tourism Consulting Kft. ügyvezetője, Gyarmati Gábor, a Ripassa Kft. cégvezetője, Kovács István, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ gazdaságelemzési vezető szakértője és Soós Adrienn, a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. igazgatója mondta el, ki-ki a saját szektorában hogyan látja a tehetséggondozás szerepét, kihívásait, lehetőségeit.

A különböző iparágak képviselői egyetértettek abban, hogy érdemes már a hallgatói évek alatt elkezdeni kapcsolatokat építeni. A szorgalom, a kitartás, a folyamatos tanulás szükségessége is szóba került, ahogyan az is, mire számíthatnak a fiatalok a közeljövőben az adott szektorokban. Végezetül pedig egy-egy jó tanácsot is meghallgathattak a TDK résztvevői.

A tagozati ülések előtt Szőllősi László, kari TDK-elnök sok sikert kívánt mindenkinek, illetve ismertette, hogy idén is 15 perc áll rendelkezésre az előadásokra, illetve 5 perc a kérdésekre, hozzászólásokra.

A nap végén, a konferencia zárásaként következett az eredményhirdetés, melyen kiderült, ki hogyan szerepelt és kik képviselhetik majd az OTDK-n a Debreceni Egyetemet. 

A konferencia az NTP-HHTDK-23 „Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása” címmel kiírt pályázat keretében "A DE GTK tudományos diákköri tevékenységének támogatása" című, NTPHHTDK-23-0035 számú pályázat támogatásával valósult meg.

A konferencia keretében a "Fenntartható jövő – kihívások a tehetséggondozásban" című kerekasztal beszélgetés a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósult meg.
 

 

Sajtóközpont

 

Dokumentumok