Állásbörze és karriernap 2023.

Egész nap várta a végzés előtt álló hallgatókat és friss diplomásokat szerdán a Debreceni Egyetemen (DE) a hagyományos tavaszi Állásbörze és karriernap, amelyen csaknem hetven kiállító cég képviselői, fejvadászok, karriertanácsadók, munkaközvetítők, HR-szakemberek, grafológusok és pszichológusok fogadták az érdeklődőket a Főépületben a DE Karrierközpont szervezésében.

A debreceni és környékbeli cégeken kívül budapesti és dunántúli vállalatok is voltak a kiállítók között, illetve olyan „nagy nevek” is bemutatkoztak a mostani rendezvényen, mint a BMW Manufacturing Hungary Kft., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vagy a WIZZ Air Hungary Légiközlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság. 

Természetesen eljöttek a Főépületbe a régi kiállítók is, akik évek óta hűséges résztvevői az eseménynek, ugyanakkor 10 cég teljesen új volt a palettán. Élen jártak idén tavasszal is az IT-szektorbeli, műszaki területen meghirdetett mérnöki, vagy a gazdasági pozíciók, ugyanakkor a nyelviskolák és egyéb, akár bölcsész végzettségűek számára is lehetőséget nyújtó szolgáltatók is megjelentek kínálatukkal.

- Ha tavasz, ha április, akkor az egyetem életében ez egyet jelent az állásbörzével, amely iránt a kiállító cégek és a hallgatók részéről is folyamatos az érdeklődés – mondta megnyitójában Bartha Elek.

A DE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy ezzel a rendezvénnyel mindenki jól jár: az egyetem, a hallgatók és a leendő munkaadók, munkaerőpiaci szereplők egyaránt. A fiatalok a végzés előtt egy helyen találkozhatnak több potenciális munkahellyel, személyesen tájékozódhatnak és közvetlenül szerezhetnek tapasztalatokat.

- A leendő munkaadók számára komoly haszonnal jár, hogy nem csak a benyújtott pályázatok útján szerezhetnek információkat leendő munkatársaikról, hanem személyes benyomásokat is szerezhetnek, az egyetem számára pedig fontos, hogy akik itt végzik tanulmányaikat, lehetőleg a végzettségüknek megfelelő munkahelyhez jussanak, a lehető legjobb munkahelyet tudják kiválasztani maguknak – emelte ki Bartha Elek.

A DE Hallgatói Önkormányzatának és Doktorandusz Önkormányzatának kiemelt célja, hogy segítse a hallgatókat a tudatos karrierépítésben, ezt a tevékenységet erősíti nagy mértékben az évente két alkalommal szervezett Állásbörze és karriernap.

- Az esemény létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre egyre nagyobb számban jönnek látogatók, ugyanakkor a kiállítók is versengenek, hogy meg tudjanak jelenni, így lassan ki fogja nőni a rendezvény az egyetem Főépületét – fogalmazott köszöntőjében Molnár Dániel, a DE Doktorandusz Önkormányzatának elnöke.

A szervezők a friss diplomásokat és a pályakezdőket egyaránt várták, de azoknak is érdemes volt ellátogatniuk a Főépületbe, akik szakmai gyakorlatot, csereprogramot vagy önkéntes munkát kerestek.

A rendezvényen azok is kaphattak segítséget, akik nem voltak még állásinterjún, vagy nem tudják, pontosan milyen területen szeretnének elhelyezkedni. A DE Karrierközpont a növekvő igények miatt megduplázta a standok számát, ahova próba-állásinterjúra lehetett menni, emellett grafológusok és fiatal pszichológushallgatók várták karrier-tanácsadásra az érdeklődőket.

Sajtóközpont - BZs

HKSZK - PE