A Debreceni Egyetem innovációs ökoszisztémájának meghatározó része a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszter, amely a sikeres vállalati partnerség révén hozzájárult az intézmény fejlődéséhez – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor kedden a Pharmapolis Ten13 Klaszterkonferencián.

A Debreceni Egyetem 2008-ben hozta létre Debrecen város önkormányzatával és a Hajdú- Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klasztert. A gazdasági társulásnak 26 alapító tagja volt, köztük a Richter Gedeon Gyógyszergyár. A szervezet az eltelt 13 év alatt tovább bővült. A klaszter elnöke 2014 óta Szilvássy Zoltán. A Debreceni Egyetem rektora a konferencia keretében tartott előadásában bemutatta a 13 éve működő klaszter tevékenységét.

- A Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter egyedülálló módon egyesíti a tőkeerős közép- és nagyvállalkozások, az innovatív egyetemi spin-off és start-up vállalkozások, a kamarák, az önkormányzatok és az egyetemek fejlesztési törekvéseit. A régió vállalkozásai mára elfogadták és elismerik az egyetem tudásmegosztó szerepét, ami a gyakorlatban is megvalósul. A régió vállalatai szívesen kötik fejlesztéseiket a Debreceni Egyetemhez – jelentette ki Szilvássy Zoltán a hazai klaszter környezetről, nemzeti stratégiáról, valamint a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter működéséről szóló kétnapos nemzetközi tanácskozáson.

Az egyetem rektora szerint: a jövő a klaszter alapú gazdaságfejlesztés, amelyhez azonban szükséges a támogató, speciális jogi és pénzügyi környezet kialakítása. Szilvássy Zoltán úgy véli, az egyetem részvétele a klaszterben Debrecenben már most kézzelfogható eredményeket hozott. Egyetemi gyárak, magas technológiai szinten működő gyártóüzemek jöttek létre az együttműködések révén, és épül a Nemzeti Oltóanyaggyár is.

-  A Pharmapolis Klaszter a tudomány és az ipar oldaláról is erősen támogatott szervezet. A Richter Gedeon Gyógyszergyár és a Debreceni Egyetem mentorálása révén a kisebb tagvállalatok fejlődhetnek. Ez is mutatja, hogy a gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb eleme lehet a klaszterszerveződés – mondta Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, a Pharmapolis Klaszter ügyvezetője.

Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a tanácskozáson a gazdaság előtt álló új kihívásokról beszélt. Kifejtette: a magyarországi klaszterszervezetek jó úton járnak, de a cél, hogy még több szerveződés jöjjön létre, amelyek később a nemzetközi vagy akár tengerentúli együttműködésekbe is bekapcsolódhatnak.

A klaszterszerveződések a hálózatosodás elősegítésével meghatározó szerepet töltenek be a hazai kutatás-fejlesztésben. Az Európai Unió 2014-2020 közötti gazdasági időszakban a sikeres pályázatok 20 százalékát klasztertagok, illetve egyetemek nyújtották be. Az innováció és a kutatás-fejlesztés területén minden harmadik projekt ebből a gazdasági együttműködési formából érkezett – hangzott el a konferencián.

Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese előadásban a NeurotechEU egyetemi együttműködést mutatta be.

- A felsőoktatásban egyre inkább megnőtt az ipari partnerek szerepe, a Debreceni Egyetemen ez különösen igaz. A NeurotechEU célja a szélesebb értelemben vett idegtudományokban folytatott kutatások összehangolása. Az európai egyetemeket összefogó kutatóhálózat tagjaként a Debreceni Egyetemen egyebek mellett a BIGDATA és a mesterséges intelligencia területén folynak kutatások. A hálózat keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel kapcsolódhat a klaszter munkájához – tájékoztatott Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes.

A konferencián az agy metabolikus és perifériás érrendszeri elváltozásai anyagcsere-betegségekben címmel tartott előadást Képes Zita, a DE PhD-hallgatója.


A Pharmapolis Ten13 Nemzetközi Klaszterkonferenciát a Hajdú- Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Pharmapolis Klaszter, valamint az Enterprise Europe Network szervezte. A részben online megrendezett tanácskozásra 13 országból, egyebek mellett Nagy-Britanniából, Izraelből és Új-Zélandról jelentkeztek be. 

Sajtóiroda- ÉE