Ifjú kutatók konferenciája a MÉK-en

Hagyományteremtő szándékkal szervezett közös tudományos tanácskozást szakkollégiumainak a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó rendezvény a kar fiatal kutatóinak szakmai versenye is volt.

- Az agrárium olyan komplex terület, amelynek sokszínűségét tükrözte a konferencián elhangzott, számos szakmaterületet érintő tudományos előadások sokrétűsége. A rendezvényen lehetőséget szerettünk volna biztosítani, hogy a Tudományos Diákköri Konferenciára készülő hallgatóink részletesebben bemutathassák kutatásaikat a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt – mondta el a Pepó Péter, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) egyetemi tanára, a Tormay Béla Szakkollégium igazgatója a hirek.unideb.hu-nak.

A Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Tormay Béla, valamint Kerpely Kálmán Szakkollégiuma mintegy 100 hallgató tudományos és kutató munkáját támogatja, mentorálja. A tudomány napi rendezvényen egyebek mellett az alkoholmentes malátaitalok fejlesztéséről, a tejfehérjét alkotó kazein, illetve laktoglobulin tejtermelésre gyakorolt hatásairól, a hazai mézfogyasztással kapcsolatos legfrissebb kutatásaikról tartottak előadást a DE MÉK fiatal kutatói.


- A kar számára fontos, hogy megmutassa tudományos, kutatási potenciálját és támogassa a tehetséges hallgatókat. A konferencia legjobb prezentációi helyet kapnak a hazai agrárfelsőoktatási intézmények által összeállított, a legtehetségesebb fiatal kutatóinak munkáját bemutató szakmai kiadványban is – tájékoztatott Pepó Péter.

A konferencián elhangzott előadásokat a szakkollégiumok szakmai bizottsága minősítette, a hallgatói közönség pedig szavazott a legjobbnak tartott prezentációról. A szakmai zsűri és a hallgatók közönségdíját is Tóth Máté természetvédelmimérnök-hallgató kapta. A Kerpely Kálmán Szakkollégium hallgatójának a „Rekonstruált gyepek madárállományainak alakulása a Hortobágyon” című tudományos előadása végzett az első helyen az I. Tormay Béla és Kerpely Kálmán Szakkollégium Tudományos Konferencián. A konferencián a többi helyezett és résztvevő is elismerésben részesült.


Sajtóiroda - ÉE