Holland nyári kurzus a BTK-n

A Debreceni Egyetem ad otthont idény nyáron a Közép-Európai Néderlandista Szövetség (COMENIUS) hagyományos éves kurzusának, amelyet 2007 után második alkalommal szervez meg az intézmény Bölcsészettudományi Karának Néderlandisztika Tanszéke.

A Közép-Európai Néderlandista Szövetség az éves nyári kurzus mellett kétévente nemzetközi konferenciát is szervez, amelynek legutóbb, 2022-ben ugyancsak a Debreceni Egyetem (DE) volt a házigazdája.

A július 2-án, szombaton induló kéthetes nyelvi programra a „COMENIUS” országok mellett – Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia – ebben az évben Ukrajnából is érkeznek résztvevők a Debreceni Egyetemre (DE).

Magyarországon három intézmény: a DE, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem képzési kínálata nyújtja a holland nyelv oktatását hallgatóinak.

A COMENIUS mint nemzetközi szervezet 11 országban összesen húsz néderlandisztika tanszék oktatóinak, hallgatóinak munkáját segíti.

– Ennek köszönhetően a holland szakos diákok fejleszthetik nyelvtudásukat, szakmai ismeretségeket köthetnek, ami egy olyan „kis” nyelv, mint a holland esetében rendkívül fontos, hiszen így épülhetnek azok a tudományos és kutatási projektek, amelyek nemzetközi szinten közös munka terén kötik össze Közép-Európa néderlandistáit – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Pusztai Gábor, a DE Bölcsészettudományi Kar Néderlandisztika Tanszékének vezetője.

A résztvevők magyarországi tartózkodásuk során egy hetet töltenek Debrecenben, ahol 40 órás program keretében holland és belga anyanyelvű tanárok, valamint hazai egyetemeken dolgozó nyelvi lektorok közreműködésével mélyíthetik nyelvtudásukat.

Természetesen a vendégeknek a nyelvtanuláson túl arra is lesz alkalma, hogy ismerkedjenek az egyetemmel, a várossal, annak kulturális és gasztronómiai kínálatával. Ezt követően a kurzus egy héten át, hasonló programmal folytatódik Budapesten.

Sajtóközpont – BZs