Hallgatók a társadalmi kihívásokról

Az innovációs kompetenciákról és a társadalmat érintő kihívásokról végzett felmérést 1004 hallgató online kérdőíves megkérdezésével, pályázati forrásból a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi és Szociológiai Intézete.

A kutatás az egyetem 14 karának hallgatóit megszólítva – többek között – olyan kérdésekre keresi a választ, hogy ma melyek a legfontosabb társadalmi problémák, hogyan kezelik a változásokat, kinek a feladata a kihívások kezelése, hogyan látják mindebben saját szerepüket, és milyen szerepet vállalnának a fejlesztések megvalósításában?

- A Bölcsészettudományi Kar számára kiemelt feladat, hogy folyamatosan alkalmazkodjon a társadalmi kihívásokhoz, ezért fontos a kari vezetés számára, hogy támogassa azokat a kutatásokat, amelyek – a hallgatókat is bevonva – segítik az itt folyó oktatómunka fejlődését, ezzel is javítva a végzősök esélyeit a munkaerőpiacon – mondta a tájékoztatón Csatár Péter dékánhelyettes.

– A kutatás alapfelvetése az a kérdés, hogy a jelenlegi és a leendő egyetemisták mennyire vannak felkészülve a környezet kihívásaira, hogyan élik meg a gyors gazdasági-társadalmi változásokat – ismertette Csoba Judit. A Politikatudományi és Szociológiai Intézet professzora, a kutatás vezetője hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem szerepe a régióban az innovációval együtt járó feladatok megoldásában kulcsfontosságú, ezért is kell megismerni, mit tartanak fontos problémának a diákok, hogyan vélik ezeket kezelni ,és mindebben kinek szánják a vezető feladatot.

A válaszok értékelése már elkezdődött, de a kutatás tovább folytatódik középiskolások bevonásával.  A tervek szerint az elkövetkező hetekben 3 megye – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok – több mint 30 oktatási intézményében ugyancsak 1000 diák véleményét várják a kutatás szervezői.

A keddi tájékoztatón a felmérésben résztvevő hallgatók közül a szerencsés – véletlenszerűen kisorsolt – nyertesek ajándékutalványokat és koncertbelépőket vehettek át.

A kutatás az EFOP pályázat támogatásával valósul meg.

Sajtóiroda - BZs