Gazdag hangszerkínálat, széleskörű képzés a ZK-n

Színvonalas könnyűzenei képzés, magasan képzett zenészoktatók, folyamatosan bővülő nemzetközi hallgatói közösség, modern stúdiótechnikai eszközökkel felszerelt koncertterem és kiváló elhelyezkedési lehetőségek várják azokat, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát választják.

A régióban és az országban egyaránt speciális hangszeres és elméleti oktatásban vehet részt a jelenleg a debreceni Zeneművészti Karon tanuló kétszázötven hallgató. A képzés során számos gyakorlati lehetőséggel is élhetnek, hiszen amellett, hogy rendelkezésükre áll a hazai felsőoktatási intézmények között is kiemelkedő technikai eszközökkel felszerelt Liszt terem, az egyetem több rendezvényén is felléphetnek a kar együtteseiben. 

- Olyan intézmény vagyunk, amelynek tevékenységében nem kifejezetten a tudományos kutatások jelentik a fő profilt, viszont a legtöbb egyetemi rendezvényen jelen vagyunk. Az egyetem és vezetésének hozzáállása is példaértékű abból a szempontból, hogy támogatják a DE-n folyó zenei oktatást. Az itt tanuló fiatalok esélyt kapnak arra, hogy ne csak az oktatótermekben vagy a stúdióban, hanem élőben, közönség előtt is bemutathassák tudásukat. Ez nagyon hangsúlyos a képzésünkben és fontos lehetőséget jelent a hozzánk felvételizőknek – emelte ki Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja. 

Alapszakon alkotóművészet és muzikológia, valamint előadóművészet képzésben vehetnek részt a hallgatók, összesen huszonkét szakirányon szerezhetnek diplomát. Tanulhatnak többek között okleveles kórusvezetőnek, egyházzene előadóművésznek, de klasszikus gitárművész, valamint mélyhegedű előadóművész képzettséget is szerezhetnek egyetemi tanulmányaik során a fiatalok. 

A 2024. évi már a második általános felvételi eljárás, amikor a kortárs könnyűzenei alapképzést is választhatják a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára jelentkezők. A szak iránt folyamatos az érdeklődés, Magyarországon egyedülálló módon nyolc szakirányra (basszusgitár, billentyűs hangszerek, ének, gitár, harsona, szaxofon, trombita, ütőhangszerek) lehet jelentkezni. A felvételizőknek hangszeres és énekes szolfézs-zeneelmélet szóbeli és írásbeli vizsgát kell tenniük.

- Mindenképpen különleges ez a képzés, melynek sikerét elsősorban a Debreceni Egyetemre jellemző nyitottság határozza meg. A szak elindításával kapcsolatban a legfőbb motivációt az jelentette, hogy ilyen alapképzést máshol nem lehetett elérni. Igyekeztünk a komolyzenei oktatásban szerzett tapasztalatainkat felhasználni a könnyűzene alapszak szervezésekor annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb színvonalon történjen az oktatás. Olyan szakmai gárda áll rendelkezésre, melynek tagjai mesterük a hangszereiknek és az oktatásban is etalonnak számítanak. Az oktatóink motiváltak, fontosak számukra a hallgatók – hangsúlyozta Lakatos Péter.

A két komolyzenei alapképzés mellett a Klasszikus hangszerművész, a Klasszikus énekművész, a Karmester és a Kóruskarnagy mesterképzési szak várja azokat, akik a legmagasabb szinten fejlesztenék zenei tudásukat. A négy mesterszakon összesen csaknem negyven szakirány közül választhatnak a felvételizők. Az alap- és mesterképzések mellett további tizenegy szakirányú továbbképzésre, valamint a két és négy féléves, rövid ciklusú zeneművésztanár szakra is lehet jelentkezni.

- Olyan hagyományokkal rendelkezik a kar, amelyek alapján méltán tölt be központi szerepet a régióban. Látható, hogy a legtöbb hazai zenei felsőoktatási intézmény más művészeti képzések irányába tesz lépéseket, mi azonban célirányosan a zenei oktatást szeretnénk szélesíteni. Amellett, hogy nekünk van a leggazdagabb képzési portfóliónk, ezt még tovább erősítettük a könnyűzene alapszakkal, valamint azzal, hogy tavaly óta már fagott, bőgő és hegedű szakirányon is lehet mesterszintű képzést folytatni. Az az elképzelésünk a jövőre nézve, hogy a zeneipar különféle területein is megjelenjen a kar. Ennek a koncepciónak a sikere a jelentkezési számokban is megmutatkozik – tette hozzá a kari vezető. 

A Zeneművészeti Kar kiváló elhelyezkedési lehetőséget kínál a végzős hallgatóknak, zenetanárként, valamint nagyobb együttesek tagjaként a diploma megszerzését követően szinte azonnal állást kaphatnak az ország bármely pontján, de a tapasztalatok szerint a régióban is rövid idő alatt találnak képzettségüknek megfelelő munkát.

Sajtóközpont - BZ