Fűszerek világa – A világ fűszerei

World of Spices – Spices of the World címmel tartott interdiszciplináris konferenciát és workshopot a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézete Gyomaendrődön. Az április 22-i rendezvény az ókortól napjainkig nemzetközi kitekintésben és hazai vonatkozásban mutatta be a fűszerek történetét és felhasználását.

A házigazda település és a Debreceni Egyetem (DE) között 2004 óta él a kapcsolat, akkor indult útjára a Bölcsészettudományi Kar (BTK) Néprajzi Tanszékével közösen a Gyomaendrődi Tudományos Műhely.

- Az együttműködés tovább bővült, amelynek keretében már a DE BTK Konfuciusz Intézetével közösen is rendezünk szakmai tanácskozásokat, két éve a kínai emberek számára legfontosabb éltetőelem, a rizs, tavaly a tea, most pedig a fűszerek világa áll a konferencia középpontjában – fogalmazott köszöntőjében Szonda István néprajzos muzeológus, kulturális antropológus, a Szent Antal Népház igazgatója.

A rendezvény résztvevőit, előadóit köszöntötte Toldi Balázs, a település polgármestere is, aki hangsúlyozta, hogy a stabil pénzalapnak köszönhetően zökkenőmentes a város kulturális intézményeinek működtetése, így a jövőben is lesz lehetőség hasonló konferenciák rendezésére.

Az eseményre az ország különböző egyetemeiről, kutatóintézeteiből Budapestről, Szegedről és Debrecenből érkeztek előadók.

- A mostani rendezvény már a harmadik alkalom, amely a gasztronómia jegyében zajlik, nem véletlenül, hiszen Gyomaendrőd a magyar konyha egyik központja – mondta megnyitójában Bartha Elek.

A DE oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: azzal, hogy nemzetközivé bővült a konferenciasorozat, ami kitekintést jelent a világ számos régiójára, Gyomaendrődöt egyben felhelyezte a tudomány térképére is. 

A rendezvényen előadás hangzott el – többek között – a Fűszerek, kereskedelem és luxus a Római Birodalomban, Gasztronómia az ókori Dél-Indiában, Kínai fűszerek és a kínaiak kulturális emlékezete Magyarországon, A holland fűszerkereskedelem a 16-18. században, valamint A Kárpát-medencei zsidó gasztronómiáról címmel.

Az angol és magyar nyelvű előadásokról készült felvétel hamarosan felkerül a világhálóra, így a fűszerek világával kapcsolatos érdekességek és újdonságok elérhetőek lesznek az érdeklődők számára is.

A Fűszerek világa – A világ fűszerei rendezvényt ételkóstoló és fűszerbemutató is színesítette Gyomaendrődön.

Sajtóközpont - BZs