Folytatódott a kuratóriumi vizit a Klinikai Központban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ két egységéhez látogatott el a napokban az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma. A testület tagjai ezúttal a DE KK Hospice-Palliatív Terápiás Osztályának, valamint Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Osztályának tevékenységével, eddigi eredményeivel ismerkedett meg.

A kuratóriumi látogatások célja, hogy a testület és annak elnöke felmérje azokat az igényeket, melyek segíthetik a klinikák működését, fejlődését, ezzel együtt a fenntartó megismerheti azokat az előremutató feladatokat, melyek stratégiailag az egyetem és a Klinikai Központ számára fontosak lehetnek. Az elmúlt másfél év alatt több mint tízezer egyetemi dolgozóval találkoztak a testület tagjai. Kossa György kuratóriumi elnök a legutóbbi látogatások során kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem az aranykorát éli.

- Az elmúlt ötven évben nem volt ennyi beruházás a DE-n, Kelet- és Közép-Európában a legnyereségesebben működő egyetemnek tekinthetjük magunkat, a térség legnagyobb felsőoktatási Intézménye vagyunk. Az a cél, hogy biztonságos stratégia mentén fejlődhessen az egyetem, az autonómia ennek teremti meg a lehetőségeit. Az intézmény szabadon rendelkezhet a vagyonelemeivel, ami miatt a fenntartó alapítvány egyedülállónak számít az országban – fogalmazott a kuratórium elnöke.

Kossa György kiemelte azt is, hogy a természettudományos ranglistán a világon a legjobb nyolcvan felsőoktatási intézmény között van a Debreceni Egyetem, a műszaki képzés terén pedig európai viszonylatban is a top negyvenben foglal helyet. A klinikai osztályokon tett látogatások alkalmával megjegyezte: az egyetem működésében a társadalmi felelősségvállalásnak is nagy jelentősége van.

- A mindenkori társadalom hiányossága, hogy nem tudja kezelni a gyógyíthatatlan betegeket, az emberi méltóság mellett a Debreceni Egyetemen megfelelő kezeléseket kapva, szocializáltan, megfelelő társadalmi beágyazottságban tölthetik el a hátralevő életüket a betegek. Az egyetem a humánközpontúságon alapuló valós értékeket közvetíti. Az intézményen belüli együttműködések tudományos szempontból erősíthetik az intézmény elismertséget, akár nemzetközi szinten is – tette hozzá a kuratórium elnöke.

Juhász Árpád, a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály vezetője bemutatta a kuratórium tagjainak az osztály munkáját. Mint mondta: 2017 tavasza óta működnek a Debreceni Egyetem Klinikai Központ részeként, tizennyolc szakdolgozó vesz részt a betegellátásban.

- Kizárólag végstádiumú daganatos betegekkel foglalkozunk, ugyanúgy ellátjuk őket, csak éppen nem az aktív, kezelhetőségi betegellátásban kapnak helyet, hanem nálunk. Szívesen vesszük az együttműködéseket akár az egyházakkal is, hiszen a páciensek többségének szüksége van a hit jelenlétére, amellett az egészségügyi képzettséggel rendelkező lelkészek, önkéntesek számára is jó lehetőséget jelenthetne, ha bekapcsolódnának a tevékenységünkbe – hangsúlyozta az osztályvezető.

A kuratórium a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Osztályára is ellátogatott, ahol Kamuti Katalin osztályvezető főorvos kiemelte, hogy az ötven ággyal rendelkező, 1987 óta működő osztály ellátási területe elsősorban Hajdú- Bihar, de Kelet-Magyarországról, valamint Pest megyéből is többször vesznek fel betegeket. Évi 1000-12000 páciens ellátását végzik.

- Többek között 3-18 éves, hangulati zavarokkal, evésproblémákkal, kényszerbetegségekkel, autizmussal, gyermekkori pszichózissal küzdő gyermekek kezelésével, valamint pszichoterápiával, gyógypedagógiával önismeret-fejlesztéssel foglalkozunk egyénileg, valamint terápiás csoportokban. Az egyetemisták is részt vesznek a munkában, segítenek a gyerekeknek a tanulásban, akikkel a kórházi kezelés után is kapcsolatban maradnak. Összesen 10 szakorvos, 4 rezidens, 1 gyógypedagógus, 23 szakdolgozó végzi a munkáját a fekvőbeteg osztályon, a járóbetegellátásban pedig 5 szakorvos, 2 gyógypedagógus, mentálhigiéniás szakember, szociális munkás tevékenykedik - sorolta az osztályvezető főnővér.

A klinikai látogatásokon a kuratórium elnöke mellett részt vett Győry Kálmán, Balla György kuratóriumi tag, valamint Balatoni Ildikó, a Klinikai Központ alelnöke.

Sajtóközpont - BZ