Fókuszban a szolgáltató szektor

A helyi multinacionális vállalatokról, a céges munkakörnyezetről kaphattak átfogó képet a Debreceni Egyetem és a Debrecen BSC Kerekasztal által szervezett workshopon a középiskolai pedagógusok. A megszerzett tudás átadásával hozzájárulhatnak a diákok, hallgatók térségben maradásához.
Kétnapos workshopot szervezett a Debreceni Egyetem és a Debrecen BSC Kerekasztal. A műhelymunka során újszerű tartalommal várták a résztvevő pedagógusokat augusztus 24-25-én. A szakemberek megismerhették a nemzetközi nagyvállalatok működését, a legújabb technológiákat, és azokat a kompetenciákat, amelyek a legszükségesebbek a fiatalok elhelyezkedéséhez.

A hét vállalat, a BT, a DT ITS, a DIEHL Aviation, a Flowserve, az NI, a Transcosmos és az UCC által indított Debrecen BSC Kerekasztal együttműködési program célja, hogy ezek a nemzetközi cégek szerepet vállaljanak a város és a helyi oktatási intézmények támogatásában.

Csatár Péter, a Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Kar gazdasági és stratégiai dékánhelyettese elmondta: a vállalatok tapasztalatai szerint a szolgáltató szektor iránt ugyan nagy az érdeklődés a fiatalok körében, azonban a szektor még nem annyira ismert, mint a hagyományos szakmák, ezért is fontos hogy a diákok hiteles információkat kapjanak a tanáraiktól.

- Az a cél, hogy a középiskolai pedagógusok első kézből szerezzenek tapasztalatokat, hiszen olyan tanulókat oktatnak, akik később szolgáltató cégeknél dolgozhatnak. Az ismereteket közvetlenül a vállalatok trénereitől kapták meg. A workshop során a pedagógusok olyan tudást szerezhettek, amely alapján megtaníthatják a diákoknak a céges munkakörnyezetben elvárt viselkedési normákat, feltárhatják nekik azokat a kompetenciákat, amelyeket az üzleti szolgáltató szektor elvár, megismertethetik velük a konfliktuskezelő kommunikációt. A trénerek olyan gyakorlatokat mutattak be a tanároknak, amik arra irányulnak, hogy egy online környezetben hogyan kell beszélni más anyanyelvű, eltérő kultúrájú emberekkel. A szektorban olyan széleskörű kompetenciákat követelnek meg, mint például a kommunikációs készség, a változó online munkakörnyezethez történő alkalmazkodás képessége, vagy a minőségérzés. Ezt a tudást a fiatalok máshol is hasznosíthatják, hiszen sokféle szoftverrel találkozhatnak, és megtanulhatják azt is, hogy hogyan szelektáljanak a különböző forrásokból származó ismeretek között – közölte a dékánhelyettes.

Megjegyezte: ahogy megismerik a munkahelyet, láthatják, hogy alapvetően projektalapú tevékenységről van szó, így hamar kiderül számukra, melyek az erősségeik; ezekre támaszkodva néhány éven belül komoly karriert építhetnek.

A Debrecen BSC Kerekasztal a 2020/2021. tanév őszi félévében a BTK és a GTK hallgatóinak is indít magyar és angol nyelvű kurzusokat, jövőre pedig francia nyelven szervez előadásokat az üzleti szolgáltató szektor megismertetésére.

Sajtóiroda - BZ