EUG: nagy szám lesz!

Minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon Debrecenben és Miskolcon. Huszonkét hazai felsőoktatási intézményből csaknem hétszáz sportoló és hivatalos személy nevezett az összesen több mint ötezer főt számláló multisport világeseményre. Leleplezték a nyári EUG hivatalos kabalaállatát is, aki egy játékos hiúz.

Az Európai Egyetemi Játékokon (EUG) a kontinens egyetemeinek sportolói mérik össze tudásukat felsőoktatási intézményeiket képviselve. A rendezvényt páros években rendezi meg valamely egyetemi város. Az idei eseményt az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecennel és Miskolccal közösen rendezi.

A két város sorrendben a 6. Európai Egyetemi Játékok házigazdája lesz 2024. július 12-24. között. Hazánk legnagyobb létszámú egyetemi sporteseményére készülünk az 1965-ös nyári Universiade óta.

Az összesen 17 sportágat felvonultató multisporteseményre több mint 5000 résztvevő érkezik. 35 európai ország 428 egyeteméről 5000 résztvevőt, 3800 sportolót, mintegy 1000 kísérőt és hivatalos személyt várunk. A 15 versenynapon összesen 1000 önkéntes segíti a világverseny sikeres lebonyolítását.

Az EUG-n idén minden idők legnagyobb magyar küldöttsége vesz részt, hiszen 22 hazai felsőoktatási intézményből 581 sportolót és 110 kísérőt regisztráltak a megmérettetésre – derült ki az esemény hétfői, miskolci sajtótájékoztatóján.

Az eseményen Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke kifejtette: soha ennyi magyar egyetemista nem volt még EUG-n, egyben hangsúlyozta az egészségmegőrzés, a sportolás fontosságát a fiatalok és az idősebbek körében egyaránt.

Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár az állami szerepvállalás kapcsán elmondta: 20 milliárd forintot fordítottak a Miskolci Egyetem létesítményeinek fejlesztésére, valamint 2 milliárd forintot az EUG szervezési feladataira. Kitért arra is, hogy évi 2,5 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a magyar egyetemeken minél több sportaktivitás legyen elérhető a fiatalok számára, egyben a Debreceni Egyetem szerepét is méltatta, hangsúlyozva, hogy a Debreceni Egyetem campusa maga a sport.

Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség Nemzeti Sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese az EUG mottója, a „more than games” szlogenből kiindulva felhívta a figyelmet arra, hogy az élethosszig tartó sportolásban az egyetemi sportnak kulcsszerepe van.

Kalmár Zsolt, a Miskolci Egyetem gazdasági vezetője a korábbi miskolci egyetemi Európa-bajnokságok kapcsán rámutatott, hogy a mostani EUG elismerése annak a munkának, amit az egyetemi sportba fektettek az elmúlt években.

A sajtóeseményen részt vett Balogh László, a debreceni szervezőbizottság vezetője, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója, aki köszönetet mondott debreceni kollégáinak azért a magas szintű szakmai munkáért, amelyet a szervezés során tanúsítanak. A szakember egyben a hazai egyetemi sport évszázados múltjára is utalva hangsúlyozta: az egyetemi sport a nyáron hazatér Debrecenbe és Miskolcra.

- 2200 sportolót és több száz hivatalos személyt látunk vendégül Debrecenben. A legfontosabb feladatunk pedig az, hogy ők épségben, egészségben tudjanak majd hazatérni, mert sokan fognak ránk figyelni – hangsúlyozta Balogh László, aki örömének adott hangot, hogy a Debreceni Egyetemet is magas létszámú, összesen 137 sportoló képviseli.

A 17 sportág közül kettő kivételével (strandröplabda és strandkézilabda) mindegyikben szurkolhatunk debreceni egyetemistáknak. A legnépesebb különítmény a férfi labdarúgócsapaté lesz (22 fő), míg 3x3 kosárlabdában a tavalyi EUC-hez hasonlóan női és férfiegyüttes is harcba száll az egyetemi kontinensbajnoki címért.

Debrecenben a 3x3 kosárlabda, a futsal, a labdarúgás, a kézilabda, a strandkézilabda, a tollaslabda és az asztalitenisz (és para asztalitenisz) viadalokon szurkolhatnak a sportszeretők, míg Miskolcon a kosárlabda, a röplabda, a vízilabda, a tenisz, a karate, a judo, a taekwondo, a kickbox, a strandröplabda és a sakk versenyeit rendezik.

Az Európai Egyetemi Játékokig kicsit több mint egy hónap van hátra. A nyitóünnepség július 12-én lesz Miskolcon, míg a záróceremóniát Debrecen rendezi július 24-én. A versenyek – csakúgy, mint más nagy világeseményeken – már korábban elkezdődnek. Július 10-én Debrecenben a futsal, míg Miskolcon a röplabda és a sakk viadalaival rajtol az EUG.

A hétfői sajtóeseményen bemutatták a játékok hivatalos kabalaállatát, DEMI-t. Talán kevesebben tudják, hogy a hiúz Magyarországon is őshonos ragadozó. Olyan macskaféle, amely atletikus, gyors, játékos, okos és rendkívül jó alkalmazkodó. Ezek a tulajdonságok a legjobb egyetemi sportolókat is jellemzik, így esett a választás a hiúzra. Debrecen és Miskolc közös EUG-rendezésére, sportos egységére utalva a két város nevének kezdő szótagjaiból alkották meg a játékok figurájának nevét. Így lett az EUG kabalafigurája DEMI.

A játékos hiúz a verseny alatt számos helyen felbukkan majd, folyamatosan vadászva a legjobb pillanatokra, élményekre, mosolyt csalva a résztvevők arcára.

Sajtóközpont – PKZs