Értékközvetítés és iskola

Iskola és érték címmel szervezett könyvbemutatót szerdán Szabó László Tamás professor emeritus köszöntésére 80. születésnapja alkalmából a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete.

Szabó László Tamás 1994 óta oktat a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Karán (BTK), munkássága meghatározó a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet életében.

- Sokfelé megfordult, mielőtt lehorgonyzott nálunk: tanított gimnáziumban, dolgozott az Országos Pedagógiai Intézetben, oktatott Hollandiában és Németországban, valamint más magyarországi egyetemeken is. Immár csaknem három évtizedes debreceni tevékenységének eredménye az a tanítványi kör és munkatársi közösség, amelynek kialakításában maradandó érdemeket szerzett – fogalmazott köszöntőjében Takács Levente, a DE BTK általános és oktatási dékánhelyettese.

Szabó professzor életútját, szakmai eredményeit ismertetve Pusztai Gabriella, a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója kiemelte a máig sűrűn hivatkozott, a rejtett tantervről szóló könyvét, valamint a tanárképzés szakmai vezetőjeként és a didaktika professzoraként végzett oktatómunkáját.

- Nem véletlenül adtuk a 2012-es köszöntő kötetnek a „Tanárok tanárának lenni” címet – hangsúlyozta Pusztai Gabriella.

Az intézet a 80. születésnap alkalmából Értékközvetítés és iskola címmel jelentetett meg kötetet, amelyben egykori tanítványok, kollégák tisztelegnek egy-egy tanulmánnyal professzoruk munkássága előtt.

- Életutam különböző állomásai során mindig kiváló közegben dolgozhattam és remek szakemberektől tanulhattam, rengeteg tapasztalat birtokába jutottam, ez utóbbiakat szerettem volna átadni tanítási óráimon és kiadványaimban egyaránt – összegezte pályáját az ünnepelt, aki Ez mind én voltam egykor… címmel tartott rövid előadást.

Az esemény a szakmai kerekasztal-beszélgetést követően a Debreceni Oktatáskutató Műhely eredményeiből V. elnevezésű kétnyelvű könyvbemutatóval zárult a Főépületben, ahol az érdeklődők megismerhették Gabriella Pusztai: Sociology of Education, Edina Márkus, Julianna Boros, Tamás Kozma: Sustainability of Innovation és Chrappán Magdolna: Didaktika I-II. című kiadványát.

Sajtóközpont - BZs