Erasmus – Fedezd fel Európát!

A Debreceni Egyetem hallgatói több mint 400 európai egyetemen vehetnek részt részképzésben az Erasmus mobilitási program keretében vagy tölthetnek szakmai gyakorlatot a 34 európai Erasmus-programország fogadóintézményeiben.

Az elmúlt években tovább bővült az Erasmus-programban részt vevő egyetemek, illetve partnerországok listája. Idén már a világ 57 országába, összesen több mint 490 egyetemre utazhatnak ki, illetve pályázhatnak a hallgatók az Erasmus támogatásával. A Debreceni Egyetem (DE) diákjai között a legnépszerűbb célországok továbbra is európaiak: Németország, Spanyolország és Olaszország. A mobilitási program révén a nyelvtudás mellett életre szóló élményekkel is gazdagodhatnak a fiatalok.

- A Debreceni Egyetem hallgatói az Európai Unió tagállamain túl Norvégia, Izland, Liechtenstein, Észak-Macedónia, Törökország és Szerbia felsőoktatási intézményeiben is folytathatják tanulmányaikat a külföldi ösztöndíjlehetőséggel. Németországban például 61, Spanyolországban és Olaszországban egyaránt 38-38 egyetem várja a debreceni diákokat. A hallgatók túlnyomó többsége európai célpontot választ magának, egyrészt a már több mint 35 éve működő Erasmus-program nyújtotta előnyök miatt, másrészt szerepet játszik ebben a viszonylagos közelség és anyagi megfontolások is. Mindannyiuk célja, hogy nemzetközi tapasztalatokat, nyelvtudást és élményeket szerezzenek – mondta Gara Péter, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Iroda Erasmus-koordinátora.

Benedek Máté, a Természettudományi és Technológiai Kar vegyész mesterszakos hallgatója két hónapot töltött szakmai gyakorlaton az olasz Piemont régió egyetemén.

- Az Università degli Studi del Piemonte Orientale Amedeo Avogadro olyan gyakorlatot biztosított, amelyek másik dimenzióba helyezték a kémiai ismereteimet és új szemléletet adott. A kéthónapos gyakorlat nem zavarta meg a tanulmányaimat, hiszen a nyári szünetben, június elejétől augusztusig dolgozhattam az olasz laboratóriumban, miközben számtalan barátot szereztem. A munkában angolul, a szabadidőmben olaszul kommunikáltunk. Úgy érzem, kihasználtam minden pillanatát ennek a lehetőségnek és a jobb nyelvtudás mellett sokkal többet kaptam, mint amire számítottam – idézte fel a hirek.unideb.hu-nak Benedek Máté.

Az Erasmus-programban részt vevő hallgatók akár Európa vezető egyetemeire is eljuthatnak. Németi Réka, a Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatója Dél-Korea után Spanyolországban folytathatta tanulmányait.

- Már a gimnáziumi éveim alatt elhatároztam, hogy részt veszek a programban. Szerettem volna a legtávolabbi helyekre eljutni. Az egy féléves spanyol kinn tartózkodásom ideje alatt a tanulás mellett természetesen minden hétvégén szakítottam időt arra, hogy felfedezzem a környéket és nagyobb kirándulásokat is tettem az ott szerzett barátokkal. Ezek a kapcsolatok azóta is megmaradtak, és – bár már nem a program keretében – amikor tudunk, elutazunk egymáshoz. Csak ajánlani tudom az Erasmus-programot a diáktársaimnak – tette hozzá Németi Réka.

A Debreceni Egyetem már meghirdette a 2023/2024-es tanévre vonatkozó Erasmus-pályázatait. A hallgatók külföldi részképzésre, illetve szakmai gyakorlatra március 15-ig nyújthatják be pályázataikat.

A hallgatói tanulmányi pályázat és a szakmai gyakorlati pályázat az alábbi linkeken érhetők el:
https://internationaloffice.unideb.hu/hu/sms-2023-24-erasmus-tanulmanyi…
https://internationaloffice.unideb.hu/hu/smt-2023-24-erasmus-szakmai-gy…

Sajtóközpont - ÉE