Elrajtolt a MEFOB Feszt

Megnyitotta kapuit az év legjelentősebb hazai egyetemi multisport rendezvénye, a MEFOB Feszt, amelynek Debrecen ad otthont április 28. és május 1. között. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság döntőin nyolc sportágban csaknem ezer sportoló küzd a győzelemért egy felejthetetlen fesztiválon.

A kiemelkedő eseményt a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Debreceni Egyetem, Debrecen városa és a DEAC közösen szervezi. A lebonyolításban mintegy négyszázan vesznek részt, a viadalok végén pedig futsalban, kosárlabdában, vízilabdában, teniszben, sakkban, atlétikában, cheerleading-ben és frizbiben hirdetnek országos egyetemi bajnokokat. A legnépesebb sportág az atlétika, amelyre kétszáz egyetemi-főiskolai hallgató nevezett.

Az első sípszó péntek délelőtt 11 órakor hangzott el a Debreceni Spotuszodában, ahol a DE-SZE vízipóló férfi negyeddöntővel kezdődött el a rangos hazai esemény, míg a MEFOB-Feszt ünnepélyes megnyitóját nagyjából ezzel egyidőben a Nagyerdei Stadionban tartották.

Bács Zoltán, a házigazda Debreceni Egyetem kancellárja köszöntőjében örömének adott hangot a MEFOB Feszt rendezése kapcsán. Egyben kifejtette: a négynapos viadal azért is jelentős, mert 2024-ben Debrecen és Miskolc közösen rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat, amely hazánk valaha volt legnagyobb multisport eseménye lesz.

- Fel kell készülnünk a 2024-es EUSA-ra, amikor a mostaninál jóval több sportágban egyszerre rendezzük majd meg a versenyeket. Ki kell próbálnunk, hogy ez hogyan működik. Az egyetemi sport él, és ezekkel az eseményekkel, azzal fejlődő ívvel, amit az utóbbi években a MEFS és az egyetemek is mutattak – talán a Debreceni Egyetemmel ebben élen járva –, azt jelzi, hogy az egyetemi sport nemcsak él, hanem élni is fog – fogalmazott a kancellár.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója szerint az egyetemi sport a legnagyobb hazai multisport eseménnyel, a MEFS megrendezésével hazatért a cívisvárosba, hiszen évszázados hagyományai vannak az egyetemi sportnak Debrecenben.

- Ha minden számot – hallgatókat, dolgozókat, családtagokat - összeadunk, akkor félévente több mint húszezer embert mozgatunk meg az egyetemhez kapcsolódóan. Ezzel együtt egy meghatározó tényező tudunk lenni a városban és a régióban is – mondta Balogh László.

Az egyetemi vezető a hirek.unideb.hu-nak hozzátette: reményei szerint mind a nyolc sportágban szerezhet érmet, sőt, akár aranyérmet is a rendező Debreceni Egyetem.

A megnyitón részt vett Mocsai Lajos, a MEFS elnöke is. A szakember a sport fontosságáról, preventív és egészségmegőrző szerepéről beszélt, egyben hazánk legszínvonalasabb campusának nevezte a Debreceni Egyetemet.

- Hálával tartozom a Debreceni Egyetemnek – tavaly Miskolcnak – és a közös munkában részt vevőknek, hogy ilyen fantasztikus körülmények között tudunk egy egyetemi sporteseményt lebonyolítani. Ünnepelni jöttünk össze, a következő napok pedig nagyon izgalmasak és fontosak lesznek a jövőnk szempontjából. Szorgalmat, teljesítményt és közösséget, a közösséghez való tartozást szeretnénk építeni és megélni, emellett a sport különlegességét hangsúlyozni – mondta köszöntőjében az elnök, aki aláhúzta: a sport a legátfogóbb kultúrterület.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere méltatta a Debreceni Egyetem és a cívisváros összefogását és együttműködését, amely szerinte a sport területén különösen igaz. Míg Eszterhai Marcell HÖOK-elnök elmondta, a nem aktívan sportoló hallgatók motiválásában kiemelt jelentőséggel bírhatnak az ilyen nagy, egyetemi-főiskolai sportesemények.

Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese köszöntőjében kifejtette, a magyar sport nem lehet sikeres, ha nincs sikeres egyetemi sportélete.

- A 18 év körüli igazolt sportolók jelentős része, mintegy 80-85 százaléka sajnos befejezi aktív élsportolói karrierjét a pályaválasztás ideje alatt, és ezt a lemorzsolódást csökkentenünk kell. Hogy ezek a sportolók megmaradjnak a sport mellett, ahhoz erős egyetemi sportélet kell, hogy az élsport mellett egyetemi sportot is tudjunk értelmezni – mondta a világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó.

A MEFOB-Feszt megnyitója után itt tartotta éves közgyűlését MEFS, amelyen a Debreceni Egyetem hat szakemberének munkáját ismerték el.

A DE díjazottjai:

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért:

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna ügyvezető, DEAC

MEFS Csik Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért:

Jóna Katalin testnevelő tanár

MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért:

Perényi Gabriella testnevelő tanár

MEFS Gedényi Mihály Elnöki elismerő oklevél az egyetemi sport szervezéséért:

Lovas Erika ügyintéző, DE Sporttudományi Koordinációs Intézet

Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme:

Bács Bence András ügyvezető, DEAC Futball Nonprofit Kft

Magyar Egyetemi - Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díj:

Csont István elnök, Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat

 

Részletes sportági menetrendet a MEFOB Feszt honlapján találnak.

 

Sajtóközpont – PKZs.