Előadások a kínai kultúráról

„A kínai geopolitikai gondolkodás” címmel Horváth Levente korábbi sanghaji főkonzul tartott könyvbemutatóval egybekötött előadást csütörtökön a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézet Lectures on Chinese Culture – Előadások a kínai kultúráról – kurzus keretében.

A 2020-ban indított, heti rendszerességgel jelentkező előadássorozat célja a kínai élet és kultúra sokszínűségének bemutatása az egyetem hallgatói számára. A tárgyat ebben a féléven az intézmény valamennyi karáról csaknem 100 hallgató vette fel.

A szeptember 29-i alkalom előadója Horváth Levente, korábbi sanghaji főkonzul volt – jelenleg a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának igazgatója –, aki 2005 óta foglalkozik Kínával. Egyetemi tanulmányait a sanghaji Fudan Egyetemen végezte rektori kitüntetéssel. 2021-ben a Sanghaj város önkormányzata a külföldieknek járó legmagasabb díjjal, a Sanghaj Magnólia díjjal tüntette ki a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztésében betöltött szerepéért. 

- Öröm számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat, hiszen annak a 12 évnek köszönhetően, amit Horváth Levente Sanghajban töltött, a téma egyik magyarországi szakértője. Nem véletlen, hogy szerkesztője volt korábban a Kína, valamint a Közép- és Kelet-Európa országai közötti együttműködés 10. évfordulójára megjelent tanulmánykötetnek – mondta köszöntőjében Cui Xianjun, a DE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója.

„A kínai geopolitikai gondolkodás – Egy övezet, egy út kínai szemszögből" című könyv idén jelent meg a Pallas Athéné Books gondozásában.

- A kötet borítóján a jin és a jang kettős szimbóluma szerepel, hiszen ez jelképezi az egymással szemben álló, ugyanakkor egymást kiegészítő kozmikus erőket, mindazt, ami megalapozta a kínai kultúrát és gondolatiságot – fogalmazott bevezetőjében Horváth Levente.

Az előadó kifejtette, hogy a 21. században az ötezer éves kultúrával rendelkező Kína igen jelentős szerepet tölt be.

- Ahhoz, hogy világosan láthassuk a geopolitikai változások mozgatórugóit, összefüggéseit, és Magyarországot is megfelelően pozícionáljuk, fontos, hogy megismerjük a vezető nagyhatalmak gondolkodásmódját – hangsúlyozta Horváth Levente.

A szerző könyvismertetőjében kiemelte: Kína szemszögéből mutatja be a 21. század egyik legnagyobb multilaterális – többoldalú – együttműködését, az „Egy övezet, egy út” kezdeményezést, amelyről eddig átfogó, magyar nyelvű könyv vagy tanulmány még nem készült.

A DE BTK Konfuciusz Intézetének sorozata 2022. október 18-án, kedden 16 órától, az Auditorium Maximum-ban Yu Zemin, hazánkban élő és alkotó kínai író és magyar fordítója, Móhr Richárd előadásával folytatódik.

Sajtóközpont - BZs