Egyetemi innovációt mutattak be a nemzetközi kongresszuson

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján fejlesztették ki azt az étrend-kiegészítőt, amely a világon egyedüliként támogatja a kismedencei torna minél hatékonyabb végzését, így segíthet az inkontinencia legyőzésében műtét vagy gyógyszeres kezelés nélkül. A debreceni innovációt a Nemzetközi Urogynekológiai Kongresszuson Hágában mutatták be júniusban.

Több mint két évtized után ismét hosszú előadás formájában mutatkozhatott be magyarországi kutatócsoport a 48. Nemzetközi Urogynekológiai Kongresszuson Hágában. A felkérést a Debreceni Egyetem Urogynekológiai Kutatócsoportja egy új étrend-kiegészítő fejlesztésével érdemelte ki, melyet a Fempharma Kft. –vel közösen hoztak létre.  

-    Hatvanhét ország küldöttei előtt előadást tartani azt is jelenti, hogy a Debreceni Egyetemen született innováció képes nemzetközi érdeklődést kiváltani, az ebből fakadó szakmai kapcsolatok pedig új utakat nyithatnak meg a további sikeres kutatások számára- hangsúlyozta a kongresszusi előadást tartó és a Debreceni Egyetem részéről a projektet irányító Kozma Bence adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Urogynekologiai profiljának vezetője.  

Kozma Bence elmondta, hogy az inkontinencia nagyon gyakori probléma, jelenleg Magyarországon egy-másfél millió nőt érint. Felmérések igazolják, hogy a 18–24 év közötti nők fele már tapasztalt akaratlan vizeletvesztést. A menopauza után pedig jelentősen nő a panaszok száma. A Debreceni Egyetem szakemberei által kifejlesztett készítmény segíthet az inkontinencia, a vizelet-visszatartás zavarainak műtét nélküli kezelésében. Egyedi összetevőinek köszönhetően jelenleg nem ismert más olyan készítmény, amely a terheléses inkontinencia kezelésében a kismedencei tornát ilyen nagymértékben segítené. Az étrend-kiegészítő kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem elérhető. 

-    A nemzetközi szakmai közeg figyelmét az a megközelítés keltette fel, hogy bár minden nagyobb nemzetközi szakmai társaság az elsőként választandó kezelések közé sorolja a kismedencei tornát az inkontinencia csaknem összes típusában, mégis szinte alig akad olyan módszer, amivel hatékonyan tudnánk a betegeket a kezelés ezen fázisában támogatni. 

A szakirodalom alapján a kismedencei tornát rövidebb távon a betegek harmada a sikertelenség érzete miatt abbahagyja, ez az arány pedig hosszabb távon megközelíti a nyolcvan százalékot. Az étrend-kiegészítő célja, hogy a betegek hamarabb érhessenek el eredményt a tornával, így a sikeresebbnek érzett kezelés további önbizalmat és erőt adjon a gyógyulás folyamatához- ismertette Kozma Bence.
A konzervatív kezelések - mint például a kismedencei torna- sikere az inkontinencia terápiájában azért is kiemelten fontos, mert ezek sikertelensége esetén gyakran már csak költséges vagy invazív (műtétes) kezeléseket tudnak alkalmazni.  

Sajtóközpont - CzA