Egy csésze kínai tea Gyomaendrődön

A tea kultúrája Kínában és Magyarországon – címmel rendezett tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Konfuciusz Intézete október 21-23. között Gyomaendrődön. Az eseményt a tudományos előadások mellett kiállítás, zenés, táncos színpadi és sportbemutató is színesítette.

Az intézet és Gyomaendrőd kapcsolata nem újkeletű, hiszen – a Debreceni Egyetem egyik kiemelt stratégiai településeként – tavaly már otthont adott egy kínai kultúrát bemutató szakmai eseménynek, melynek akkor a kínai emberek számára legfontosabb éltetőelem, a rizs állt a középpontban.

Az idei konferencián a teáé volt a főszerep a kínai, illetve a magyar teák összehasonlításával, bemutatásával.

A programsorozatot pénteken a „GUSU Lenyomata” című, Suzhoui Taohuawu újévi fametszeteiből álló, 12 alkotást bemutató vándorkiállítás nyitotta, amely a Budapesti Kínai Kulturális Központnak köszönhetően Budapest, Miskolc és Debrecen után most Gyomaendrődre is ellátogatott.

- Az európai emberek számára a kínai kultúra misztikus, különleges, varázslatos, ezért a rendezvény a kultúra, az ismeretek átadásáról szól, de emellett lehetőséget teremt az ismerkedésre is, hiszen a Konfuciusz Intézetben tanuló kínai diákok és a Debreceni Egyetem külföldi hallgatói betekintést nyerhetnek a magyar kultúra világába is – fogalmazott köszöntőjében Szonda István néprajzos muzeológus, kulturális antropológus, a rendezvénynek otthont adó Szent Antal Népház igazgatója.

A rendezvény szombaton előadásokkal folytatódott, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a tea szerepével a hagyományos kínai gyógyászatban, megjelenésével a magyar kultúrában, valamint – orvosi szempontból közelítve – a különböző forrázatok gyógyhatásaival is.

Cui Xianjun, a DE BTK Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója a kínai és a magyar teázási szokások közötti különbségeket ismertetve kiemelte: számukra a tea legalább annyira fontos, mint az európai embereknek a kávé.

- Az évszakoktól függ, hogy milyen teát fogyasztunk, ősszel elsősorban a fekete teáé az elsőbbség, hiszen az ilyenkor jót tesz az egészségnek. De nem csupán a tea a fontos, hanem a víz minősége is, amiből az ital készül és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy azt miben forralják, tálalják vagy miként elegyítik a forrázatot – emelte ki Cui Xianjun.

A programot zenés, táncos és sportbemutató követte, majd tearituáléval folytatódott, ahol a kínai diákok hagyományos viseletbe öltözve mutatták be teázási szokásaikat.

A háromnapos esemény lehetőséget teremtett a résztvevőknek arra is, hogy megállapodjanak a sorozat folytatásáról. Mint azt a hirek.unideb.hu portál Csontos Páltól, a Konfuciusz Intézet magyar igazgatójától megtudta, a jövő évi gyomaendrődi konferencia központi témája a hazai és a kínai ünnepek és ünnepi italok lesznek.

Sajtóiroda - BZs

Fotó: beol.hu, Zhang Haizheng