A legtöbben a látványos kémiai kísérletekre, a Műszaki Kar robotikai bemutatóira és a Nemzeti Oltóanyaggyár speciális szabadulószobájára voltak kíváncsiak a Kutatók Éjszakáján, a Debreceni Egyetemen, pénteken.

A tudományt, a kutatást kísérletekkel, előadásokkal és sok-sok játékkal népszerűsítő Kutatók Éjszakája programjainak keretében a Debreceni Egyetem Kémiai Épületében délután látványos kísérletek fogadták az érdeklődőket. Hangos pukkanást követően nagy gőz szállt fel a zsúfolásig megtelt csaknem 200 fős előadóban, miután a kémikusok forróvízbe tettek egy műanyag palacknyi, mínusz 198 fokra hűtött cseppfolyós nitrogént. Előtte ugyanilyen anyagban egy szál virágot, banánt, almát és krumplit fagyasztottak üvegszerűen törékenyre. 

- Fő célunk a kémia iránti érdeklődés felkeltése. Ezért az alacsony hőmérsékletű reakcióktól, a színváltozással és fénykibocsátással járó reakciókon át a robbanásokig igyekszünk sok mindent megmutatni. Abban bízunk, hogy a gyerekeket így sikerül megfogni és néhány év múlva nálunk fognak tanulni – foglalta össze a rendezvény célját a bemutató egyik főszereplője Juhász László, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszék docense. 

Az egyetem campusain bemutatkoztak egyebek mellett a természet-, a társadalom-, az orvos-, a műszaki-, és az agrártudományok. Az Egyetem téri Főépületben a bölcsészek jutottak főszerephez. A Germanisztikai Intézetnek köszönhetően például megidézték a müncheni Oktoberfestet, a Francia Tanszék rendezvényén kiderült, mi volt a legendás három testőr Porthos-ának kedvenc étele Alexandre Dumas szakácskönyvében. A Díszudvaron közben a Néprajzi Tanszék és a Magyar Tudományos Akadémia – DE Néprajzi Kutatócsoportjának munkatársai játékos foglalkozásokon keresztül a mesék világába engedtek betekintést. A programon sok család, gyermek játszott népi játékokat, oldott meg rejtvényeket, énekelt népdalokat. 

- Ötvöztük a tudományos és az interaktív elemeket, melynek köszönhetően sikerült elérni a mesék iránt érdeklődőket. Két partnerintézmény, a Pompás Napok Egyesület és a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu is vendégünk – számolt be Marinka Melinda, a Néprajzi Tanszék tudományos munkatársa. 

A magyar mellett az angol, a német, az orosz, a francia és a holland nyelvi képzés is bemutatkozott a Kutatók Éjszakáján a nyelvterület kultúrkörére jellemző kínálattal. A Néderlandisztikai Tanszéken egyebek mellett érdekes előadásokkal, holland sajtokkal és belga csokoládékkal fogadták az érdeklődőket. 

- Egy vetélkedő keretében középiskolásokból álló csapatoknak Debrecenben kellett különböző holland, vagy belga vonatkozású feladatokat végrehajtani. A teljesítést a résztvevők internetre feltöltött fotókkal bizonyították. A befutóra és az értékelésre tanszékünkön kerül sor – mondta Pusztai Gábor, a DE Néderlandisztikai Tanszékének vezetője.  

Ugyancsak sokan keresték fel a Kutatók Éjszakáján a DE Műszaki Karán a gépjárműiparhoz, a robotikához, Hajdúböszörményben pedig az állatasszisztációhoz kapcsolódó bemutatókat. Szintén népszerűnek bizonyult a Konfuciusz Intézet kínai kalligráfia oktatása, a Nemzeti Oltóanyaggyár különleges szabadulószobája, illetve szintén komoly érdeklődést váltott ki a klinikán rendezett anatómiai körséta is. 

A rendezvényen több ezer érdeklődőnek sikerült megmutatni a Debreceni Egyetemen zajló kutatásokat, megismertetni az emberekkel a tudomány területek szépségeit – értékelt a hirek.unideb.hu-nak  Mándy Zsuzsanna főszervező. 

A Kutatók Éjszakája programsorozathoz a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia is csatlakozott a szőlőhöz, a borhoz kapcsolódó programelemekkel. A látogatók betekintést nyerhettek a Mádi Bor Akadémia Borászati Kutató és Szolgáltató Laboratóriumának munkájába, megismerkedhettek a mindennapi borászati analitikával, valamint a kutatási folyamatokkal. Mindemellett kipróbálhatták a különféle laboratóriumi eszközöket és műszereket, nyomon követhették a kémiai folyamatokat, kísérletezhettek, analizálhatták, megkóstolhatták a tokaji borkülönlegességeket. A résztvevők számára egy különleges hangulatú szabadulószobát is berendeztek a szervezők.

Sajtóiroda – OCs