A DE képzései befektetést jelentenek a jövőbe

A Debreceni Egyetem minőségi képzéseivel meghatározó szerepet játszik abban, hogy a régióban folyamatosan biztosított a minőségi munkaerő mind a hazai, mind a külföldi munkaadók számára – fogalmazott egy szerdai kerekasztal-beszélgetésen az intézmény oktatási rektorhelyettese. Bartha Elek hangsúlyozta: a DE-n mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő képzést.

Az elmúlt években hazánkban megnőtt a kereslet a magasan kvalifikált munkaerő iránt, és megindult a munkáltatók közötti verseny az elvándorló minőségi dolgozók pótlására. Az oktatás szerepe így még inkább felértékelődött.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös, Befektetés a jövőbe – Befektetés a minőségi munkaerőbe című rendezvényének fókuszában a hazai munkaerőpiac kihívásai, a vállalatokon belüli tudástranszfer lehetőségei, valamint a külföldi munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabályozások álltak.

A Debreceni Egyetem (DE) oktatási rektorhelyettese elmondta: az intézménynek az oktatás és a kutatás mellett az is feladata, hogy a régiót jól képzett munkaerővel lássa el, aminek eleget tesz. Az utóbbi időben minden évben több mint tízezer hallgatót vesz fel a DE, ebből a külföldiek száma meghaladja a kétezret.

- A Debreceni Egyetemen mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő képzéseket. Alap- és mesterszakjaink száma megközelíti a kétszázat, szakirányú továbbképzésekkel együtt ötszáz körüli képzést biztosítunk, szinte valamennyi képzési területen. Magyarországon nem sok olyan egyetem működik, ahol hasonlóan sokszínű a kínálat – összegzett Bartha Elek.

Az oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: az egyetem oktatási kínálatát a munkaerőpiaci szereplőkkel folyamatosan egyeztetve alakítja.
Debrecen egyik legnagyobb ipari foglalkoztatója, a 25 éves Schaeffler Debrecen Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy manapság nehezen találnak megfelelő végzettségű és tapasztalattal is rendelkező új munkatársakat. Ugyanakkor 16 éve foglalkoznak duális képzéssel, mellyel maguknak igyekeznek biztosítani a munkaerőt – ismertette Szabó Péter.

Boros Zsolt, a Vámospércsen gép- és acélszerkezet-gyártással foglalkozó, csaknem 300 embert foglalkoztató Vámosgép Kft. oktatási vezetője elmondta: 2021-ben duális képzőhelyként funkcionáló saját oktatási központot, tanműhelyt hoztak létre, amely iránt töretlen az érdeklődés.


A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt, hogy sikerült népszerűvé tenni a szakképzést. A gazdaság fejlődéséhez igazodva jelenleg 11 iskolában 12 ezer gyereknek, 70 szakmát oktatnak. Azon cégek száma pedig, akikkel közösen duális képzést folytatnak, a 250-hez közelít.

- A Debreceni Egyetemmel folytatott együttműködés keretében hat területen okleveles technikusokat is képzünk, melyek során felsőoktatási tartalmakat sajátítanak el a résztvevők – tette hozzá Tirpák Zsolt.
 

Sajtóközpont - OCs