CARPE – a lehetőségek konferenciája

A Debreceni Egyetem október 27-29 között rendezi meg a CARPE vándorkonferenciáját. A nemzetközi kongresszuson az EU következő hétéves gazdasági ciklusában tervezett kutatásait mutathatják be az egyetemi partnerek. Az idei CARPE-konferenciát online rendezik meg, már megkezdődött a regisztráció.

A tanácskozás központi témája a jövő egyeteme. A plenáris üléseken szó lesz egyebek mellett a járványhelyzet miatt átalakuló felsőoktatási intézményekről, az egyetemek innovációs ökoszisztémában elfoglalt helyéről, továbbá a tudomány és a társadalom együttműködésének lehetőségeiről, különböző társadalmi csoportok kutatási projektekbe történő bevonásáról.

- A Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatainak fontos eleme a CARPE-konzorcium, amely lehetővé teszi az egyetemek egyes kutatócsoportjai között kutatási projektek közös megtervezését és végrehajtását. Az előttünk álló években egyre növekszik az európai kutatási forrásokhoz közvetlenül kapcsolódó programok jelentősége. A nagy tapasztalatokkal rendelkező CARPE-partnerek jelentősen segítik ezen pályázatok eredményességét – mondta el a hírek.unideb.hu-nak Csernoch László tudományos rektorhelyettes.

A konferencia előkészítéseként létrehozott „tudományterületi munkacsoportok” (Special Interest Groups – SIG) a partnerintézmények kutatási területeinek átfedéseit, az együttműködés lehetőségeit vizsgálják. A CARPE társadalmi kihívások „tudományterületi munkacsoportját” Csoba Judit, a DE Szociológiai és Szociálpolitikai Tanszékének egyetemi tanár vezeti.

- Az egészség SIG magyar szakkoordinátora Rusinné Fedor Anita, az Egyészségügyi Kar általános és tudományos dékánhelyettese, az adattudomány és mesterséges intelligencia csoportot Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja, a fenntartható város Kocsis Imre, a Műszaki Kar tudományos dékánhelyettese, a vállalkozás és üzlet elnevezésű csoportot Szakály Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar tudományos és stratégiai dékánhelyettese, míg az élelmiszer szekciót Veres Szilvia, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese vezeti. Segítségükkel az egyetem kutatói könnyebben kapcsolódhatnak be a munkacsoportokba és találhatják meg külföldi kutatópartnereiket – fejtette ki Varga Zsolt tudományos igazgató.

A konferenciát a virtuális térben rendezi meg a Debreceni Egyetem, amely így még többek számára lesz elérhető.

- A CARPE egy olyan tudományos kapcsolati tőkét jelenthet a kutatók számára, amely a kutatási tevékenységüket évekig meghatározhatja, előre mozdíthatja. A projektben megszerzett tapasztalatok segíthetik a hazai átalakuló, az innováció irányába forduló tudományos szférát – tette hozzá Csernoch László.

Regisztrálni a konferencia weboldalán lehet: https://konferencia.unideb.hu/en/carpe2021

A Debreceni Egyetem 2015-ben csatlakozott a Consortium on Applied Research and Professional Education (CARPE), azaz Alkalmazott Kutatási és Szakképzési Konzorcium kezdeményezéshez, melyet olyan egyetemek hoztak létre, amelyek profiljában az alkalmazott kutatások meghatározó szerepet játszanak. A DE a konzorcium teljesjogú tagjaként 2017 óta partnere a német HAW Hamburgnak, a holland Utrechti Alkalmazott Tudományok Egyetemnek, a spanyol Valenciai Műszaki Egyetemnek, a finn Turkui Alkalmazott Tudományok Egyetemnek, a portugál Portói Műszaki Intézetnek, valamint a Nyugat-Skócia Egyetemnek.

Sajtóiroda-ÉE