Bemutatkozott a DE Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központja

A katasztrófasújtotta- és a háborús övezetekben végzett katasztrófaorvoslással és mobil orvoscsoportok működésével összefüggő tevékenység, valamint a hazai karitatív és támogatóprogramok irányítására hívta életre az új szervezeti egységet a Debreceni Egyetem. A központ tervezett feladatairól és céljairól pénteken tájékoztatták az újságírókat az egyetemi vezetők.

A Debreceni Egyetem 2006-ban alapított Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) a világ számos országában, katasztrófasújtotta- és háborús övezetekben nyújt segítséget a sérültek ellátásában, illetve gyógyszer-, és élelmiszer-adományok szállításában. A most létrehozott DE Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központ révén az eddiginél jobb körülmények között és eredményesebben végezhetik munkájukat a debreceni szakemberek.  

- Késmárky András és csapata eddig is világszínvonalú munkát végzett. A központ létrehozásával tevékenységük az egyetem keretein belül még hatékonyabb lehet. Egy ilyen szervezetnek rendkívül komplex feladata van, mely az egyetem által, a mulidiszciplinaritás elve alapján kezelhető és menedzselhető, a Klinikai Központ és a Sürgősségi Klinika támogatásával – ismertette a központ létrehozása kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón Szilvássy Zoltán rektor.

Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke is méltatta a DEKOM eddigi tevékenységét, és hangsúlyozta, hogy az intézmény szakemberei elméleti és gyakorlati tudásukkal hozzájárulnak a katasztrófaorvosi feladatok még magasabb szintű ellátásához. 

- Ez egy nagyon fontos és nemes területe az orvostudománynak. Külön öröm számomra, hogy az integrált Klinikai Központ elnökeként, Magyarország legnagyobb fekvőbeteg-ellátó intézményének vezetőjeként biztosíthatom önöket arról, hogy ezt a tevékenységet a Klinikai Központ óriási tudásbázisával és kiemelkedő, nemzetközileg is elismert oktatási és betegellátási potenciáljával szeretné támogatni – mondta el Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke. 

Az új központ feladata az is, hogy összefogja a Debreceni Egyetem karitatív tevékenységét, és ehhez kapcsolódóan együttműködéseket alakítson ki külsős intézményekkel, szervezettekkel.  

- Az egyetem sokféle karitatív tevékenységet végez. A jövőben ezek koordinálását is ez a központ végzi az intézményen belül és kívül, tartja a kapcsolatot a különböző szervezetekkel, alapítványokkal. Azt gondolom, hogy létrehozásával ez a tevékenység sokkal hatékonyabban és szervezettebben valósulhat meg. Az ehhez szükséges struktúrát az egyetem biztosítja és az eddigiektől is jobban támogatja – emelte ki Bács Zoltán kancellár. 

A Debreceni Egyetem Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központját Késmárky András vezeti. 

- Az elmúlt mintegy húsz évben minden bevetéssel igazoltuk, hogy létjogosultsága van egy ilyen orvoscsoportnak. Rengeteg segítséget kaptunk eddig is a Debreceni Egyetemtől, szerettük volna magasabb szintre emelni ezt a kapcsolatot, ezt a munkát ugyanis csak egy olyan profi háttérrel lehet végezni, mint amilyet a Debreceni Egyetem jelent. Az intézményben olyan humánerőforrás-bázis áll a rendelkezésünkre, amellyel munkánkat a továbbiakban is világszínvonalon tudjuk folytatni – jelentette ki  a központvezető. 


Késmárky András hozzátette: az országban egyedülálló központ létrehozása nem csak a katasztrófasújtotta- és háborús övezetekben végzett tevékenységben jelent majd segítséget, hanem a magyarországi programokat, például a tanyavilágban élők támogatását is magasabb szinten folytathatják a jövőben. 

Sajtóközpont - CzA