A csontszövet mesterséges pótlására dolgoztak ki új technológiát egy most záruló négyéves kutatás-fejlesztési programban a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar kutatói.

Az aerogél alapú intelligens szövetpótló anyag fejlesztéséről szeptember 24-én tartottak projektzáró sajtótájékoztatót a Debreceni Egyetem Kémiai épületében, ahol Szabó György, a projektet vezető konzorcium vezetője, a Premed PHARMA Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a programot.

Fábián István, a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézet egyetemi tanára felidézte, hogy a projekt gyökerei egy korábbi OTKA-kutatáshoz nyúlnak vissza. A szakmai vezető kifejtette, hogy a Debreceni Egyetemen első lépésként ehhez egyedi, a szuperkritikus szén-dioxid alkalmazásán alapuló reaktort alakítottak ki, amely lehetővé tette az új funkcionális aerogélek kifejlesztését és kisüzemi gyártását.

Lázár István, a TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi docense a vegyészek tevékenységéről számolt be. Kiemelte, hogy a különleges tulajdonságú bioaktív aerogélekhez egy új gyártási eljárást dolgoztak ki, s az ezzel készült csontpótló anyagot átadták az orvosoknak további vizsgálatra.

Csernátony Zoltán egyetemi tanár, a DE Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszékének vezetője elmondta, hogy az anyagok orvosi alkalmazhatóságát állatkísérletekben tanulmányozták úgy, hogy kidolgoztak egy olyan állatkísérleti modellt, műtéti eljárást, valamint implantátumot, amellyel megítélhetővé vált a projekt keretében kifejlesztett és szemcse formában gyártott új csontpótló anyag biológiai hatékonysága. Részletesen vizsgálták, hogy az új eljárás milyen hatással van a csontgyógyulás és a csontbenövés mértékére, dinamizmusára, erősségére. A vizsgálati eredmények igazolták az új csontpótló anyag szöveti integrációt serkentő hatását és immunológiai semlegességét. A professzor a hirek.unideb.hu kérdésére elárulta, hogy megfelelő forrásokkal és vállalati partnerek támogatásával akár 4-5 éven belül a mindennapi gyógyászatban is alkalmazható lehet az új csontpótló anyag.


A fejlesztés a GINOP-2.2.1-15-2017-00068 számú, „Humán szövetpótlásra alkalmas különböző tulajdonságú gél alapú biomatrixok és azok előállítására szolgáló technológiák fejlesztése” című projekt keretében valósult meg, mintegy 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

Sajtóiroda - TPL