Tanszékvezetői és intézetigazgatói megbízásokat adott át a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja csütörtökön. Négyen tanszékvezetői, ketten megbízott tanszékvezetői, egy fő megbízott intézetigazgatói, nyolcan pedig egyetemi docensi kinevezéseket kaptak. Az Orvostudományi Kar Kiváló Dolgozója kitüntetést is kiosztották.

Sikeresnek minősítette a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának (DE ÁOK) tudományos és oktatói tevékenységét a kar dékánja.

- Az orvostudományi nagy kar a Debreceni Egyetemen belül, a mérőszámok szerint az elmúlt évben az intézmény teljesítményének csaknem a felét adta. Nekünk van a legnagyobb költségvetésünk, a legtöbb MTA doktorunk, a legtöbb egyetemi tanárunk. Tudományos tevékenységünk magas színvonalát igazolják például a magas impakt faktorú folyóiratokban nagy számban megjelent publikációink és az azokra történő hivatkozások. Ennek jelentős részét pedig a most itt jelenlévő vezetők intézeteinek és tanszékeinek kutatói teljesítették – emelte ki Mátyus László dékán.

Páll Dénes, a DE Klinikai Központ (KK) elnökhelyettese is köszöntötte a résztvevőket és hangsúlyozta, hogy nagyon jó a kapcsolat a KK és az ÁOK vezetése között.

A pályázati eljárást követően most átadott vezetői megbízások július 1-től érvényesek és öt évre szólnak.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék tanszékvezetője Trencsényi György, az Orvosi Klinikai Farmakológiai Tanszék tanszékvezetője pedig Páll Dénes maradt. A Sportorvosi Tanszéket a jövőben is Szántó Sándor, a Szemészeti Tanszéket Fodor Mariann vezetheti.

Kappelmayer János, az ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézet megbízott intézetigazgatójaként, Balogh István a Laboratóriumi Medicina Intézet Klinikai Genetikai Tanszék és a Humángenetikai Tanszék megbízott tanszékvezetőjeként folytathatja munkáját.

Szeptember 1-től érvényes egyetemi docensi kinevezést kapott a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetből Mótyán János, az Élettani Intézetből Oláh Attila, a Humángenetikai Tanszékről Széles Lajos, a Laboratóriumi Medicina Intézetből Ujfalusi Anikó, a Népegészség- és Járványtani Intézetből Bíró Éva, az Orvosi Mikrobiológiai Intézetből Kovács Renátó, az Orvosi Vegytani Intézetből Tar Krisztina, valamint a Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetből Török Péter.

- A vezető oktatóvá válás egészen más szintű felelősséget jelent a kar, az egyetem irányába, mint a korábbi pozíciók. Itt mindenki arra esküszik fel, hogy minden erejével a Debreceni Egyetemet és az Általános Orvostudományi Kart igyekszik erősíteni. Nem feltétlen másoktól kapott feladatokat kell majd végrehajtani, hanem mindenki maga keresheti meg azokat a lehetőségeket, amikkel segítheti az egyetem haladását – fogalmazott Mátyus László.

Az ÁOK Kiváló Dolgozója kitüntetést Csépány Tünde, a Neurológiai Klinika egyetemi docense vette át a kar dékánjától.


Sajtóközpont - OCs